Saša Magazinović

BiH još uvijek čeka svoje “Sanadere”, VSTV je čedo domaćih političara

Poslanik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je na današnjoj hitnoj sjednici državnog organa zakonodavne vlasti kako je VSTV BiH postao “čedo domaćih političara” i da naša zemlja još uvijek čeka svoje “Sanadere”.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas raspravlja o aktuelnom stanju u bh. pravosuđu. Za diskusiju se javio zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji je rekao da se 2012. godina pojavila inicijativa da se glavni tužitelj BiH bira u Parlamentarnoj skupštini BiH kao što je slučaj sa susjednim zemljama. On je podsjetio da je to ocijenjeno kao atak na nezavisnost bh. pravosuđa i od međunarodne zajednice i od određenog dijela medija.

Kako kaže, VSTV je dugo godina bio “čedo međunarodne zajednice” zbog čega je bio nedodirljiv, ali da se to u međuvremenu promijenilo te da je VSTV danas “čedo domaćih političara”. On je rekao da ranije ni mediji, a ni političari nisu mogli otvoreno govoriti i kritikovati pravosuđe bez da budu optuženi da se miješaju u rad pravosudnih institucija, ali da se to na svu sreću promijenilo.

“Nikada veće nepovjerenje nije bilo u pravosuđe. Mislim da ogromna većina napušta BiH zbog pravne nesigurnosti. Zakoni vrijede za građane, ali ne vrijede za institucije i političke moćnike”, kazao je Magazinović.

Kako kaže, BiH je nedopustivo dugo zemlja u tranziciji i da zemlje u tranziciji svoj put završavaju tako što se očiste od korumpiranih političara i da BiH još uvijek čega svoje “Sanadere”.

“Kada naši ‘Sanaderi’ završe u zatvoru miševi oko njih će se zavući u rupe iz kojih su izašli, a država će prodisati. Ovo nije borba protiv institucija već borba za to da država prodiše”, rekao je Magazinović.

On se zahvalio svim parlamentarcima koji su omogućili da se danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine razmatra aktuelno stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu