Saša Magazinović

BiH još uvijek čeka svoje “Sanadere”, VSTV je čedo domaćih političara

Poslanik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je na današnjoj hitnoj sjednici državnog organa zakonodavne vlasti kako je VSTV BiH postao “čedo domaćih političara” i da naša zemlja još uvijek čeka svoje “Sanadere”.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas raspravlja o aktuelnom stanju u bh. pravosuđu. Za diskusiju se javio zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji je rekao da se 2012. godina pojavila inicijativa da se glavni tužitelj BiH bira u Parlamentarnoj skupštini BiH kao što je slučaj sa susjednim zemljama. On je podsjetio da je to ocijenjeno kao atak na nezavisnost bh. pravosuđa i od međunarodne zajednice i od određenog dijela medija.

Kako kaže, VSTV je dugo godina bio “čedo međunarodne zajednice” zbog čega je bio nedodirljiv, ali da se to u međuvremenu promijenilo te da je VSTV danas “čedo domaćih političara”. On je rekao da ranije ni mediji, a ni političari nisu mogli otvoreno govoriti i kritikovati pravosuđe bez da budu optuženi da se miješaju u rad pravosudnih institucija, ali da se to na svu sreću promijenilo.

“Nikada veće nepovjerenje nije bilo u pravosuđe. Mislim da ogromna većina napušta BiH zbog pravne nesigurnosti. Zakoni vrijede za građane, ali ne vrijede za institucije i političke moćnike”, kazao je Magazinović.

Kako kaže, BiH je nedopustivo dugo zemlja u tranziciji i da zemlje u tranziciji svoj put završavaju tako što se očiste od korumpiranih političara i da BiH još uvijek čega svoje “Sanadere”.

“Kada naši ‘Sanaderi’ završe u zatvoru miševi oko njih će se zavući u rupe iz kojih su izašli, a država će prodisati. Ovo nije borba protiv institucija već borba za to da država prodiše”, rekao je Magazinović.

On se zahvalio svim parlamentarcima koji su omogućili da se danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine razmatra aktuelno stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu.