Sarajevo

BiH i Francuska unaprijeđuju saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i olakšavaju kretanje mladih

Njegovim zaključivanjem će se pružiti prilika mladim iz Bosne i Hercegovine i Francuske da upoznaju kulturu i način života na teritoriji druge države kroz studij ili zaposlenje, te stimulisati privremena profesionalna migracija zasnovana na mobilnosti i podsticaju prijenosa stečenog znanja u Bosnu i Hercegovinu

Slika

Bosna i Hercegovina i Republika Francuska unaprijeđuju saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija, ali i istovremeno olakšavaju kretanje mladih u cilju obrazovanja, zapošljavanja i upoznavanja sa kulturama dvije države. To je potvrđeno današnjim potpisivanjem Protokola o readmisiji lica koja borave bez dozvole i Sporazuma o mobilnosti mladih, između zamjenika ministra sigurnosti BiH Mladena Ćavara i ambasadora Republike Francuske u BiH Rolanda Gillesa.

Ceremoniji potpisivanja prethodio je bilateralni sastanak između delegacije dvije države.

Zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske koji se odnosi na mobilnost mladih doprinosi uspostavljanju saradnje između dvije države i doprinosi približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji pojednostavljujući kretanje mladih, usavršavajući njihovo profesionalno i univerzitetsko obrazovanje i prilagođavajući ga potrebama tržišta rada u okviru partnerstva između Evropske Unije i Bosne i Hercegovine.

Njegovim zaključivanjem će se pružiti prilika mladim iz Bosne i Hercegovine i Francuske da upoznaju kulturu i način života na teritoriji druge države kroz studij ili zaposlenje, te stimulisati privremena profesionalna migracija zasnovana na mobilnosti i podsticaju prijenosa stečenog znanja u Bosnu i Hercegovinu.

Provedbenim protokolom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske detaljnije se definišu procedure za implementaciju Sporazuma o readmisiji lica koja borave bez dozvole kojeg je BiH zaključila sa Evropskom zajednicom.

U cilju olakšavanja i ubrzavanja procedura, definirani su nadležni organi za prijem, slanje i obradu zahtjeva za readmisiju i tranzit, procedure dokazivanja državljanstva, a u nedostatku dokumenata, i procedure za obavljanje razgovora sa licem u readmisiji kao načinom dokazivanja državljanstva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.