Bradarić

BiH će na crnu listu, a isključivi krivac za to je Dragan Čović

“Ne znam da je on van BiH, ali znam da je jedini odgovoran za ovo. Ako sam ja mogao doći iz uništenog Maglaja i provesti subotu, mogao je i on čini mi se doći iz svoje vile u Mostaru. Nisam siguran da je on izvan države”

Slika

"Čović je jedini koji može po Poslovniku zakazati sjednicu na kojoj bi bio usvojen Zakon i bio je u obavezi da to učini. Delegati SDP-a su cijeli dan bili u zgradi Parlamenta BiH, bio je tu i Halid Genjac iz SDA, ali i drugi su bili spremni doći ukoliko dobiju informaciju da će se sjednica održati. Zašto Čović nije zakazao sjednicu, on to jedini građanima mora odgovoriti. Posljedice neusvajanja Zakona su teške, bit će usporen i otežan međunarodni platni promet, finansijske transakcije, a to itekako može utjecati na donatorsku konferenciju koja se očekuje ovih dana, a u vezi sa prikupljanjem novca za ugrožene poplavama", kazao je novinarima Bradarić.

Parlamentarna skupština BiH je morala do 1. juna usvojiti ovaj, kao i dopune Krivičnog zakona BiH. Zakoni su usvojeni na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, ali da bi stupili na snagu moraju dobiti podršku, odnosno biti usvojeni i u Domu naroda. Redovna sjednica Doma naroda je inače zakazana za 6. juni, ali bi to za BiH moglo biti prekasno.

Usvajanjem zakona na sjednici Zastupnički dom je ispunio uvjete Komiteta eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) da Bosnu i Hercegovinu ne stavi na crnu listu zemalja zajedno s Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma. Međutim, to ništa ne znači, jer ukoliko se zakoni ne usvoje u potpunosti do 1. juna u oba doma, do kada je Moneyval dao rok, BiH će biti u problemima.

Na konstataciju novinara da je Čović van zemlje, Bradarić kaže da je predsjedavajući Doma i predsjednik HDZ-a znao za sve ovo.

"Ne znam da je on van BiH, ali znam da je jedini odgovoran za ovo. Ako sam ja mogao doći iz uništenog Maglaja i provesti subotu, mogao je i on čini mi se doći iz svoje vile u Mostaru. Nisam siguran da je on izvan države", rekao je Bradarić.

On je objasnio da se deklaracija MONEYVAL-a objavljuje automatski sutra i da će sigurno doći do problema. Na pitanje šta se do sada čekalo i zašto je ovako kasno došlo do usvajanja Zakona, Bradarić napominje da je on nekoliko puta bio u proceduri, ali da ga SDP nije ni ranije osporavao te da ne može zbog toga snositi odgovornost.

"Imali smo ipak vremena i ostali delegati su mogli doći i bili su voljni doći. Ovog puta nisu krivi političari, nego Čović. Ovaj Zakon je predložilo Ministarstvo pravde, dakle čovjek iz HDZ-a koji je snažno i argumentovano branio ovaj Zakon na Zastupničkom domu. Što to njegov šef danas nije zakazao sjednicu Doma naroda, ja to ne znam, ali morat će dati odgovor javnosti", ponovio je Bradarić.

Zajedno s delegatima Bradarićem na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Parlamenta, bio je i delegat Krunoslav Vrdoljak, a Bradarić je ocijenio da "Čović posljednjih nekoliko godina maltretira državu Bosnu i Hercegovinu kroz Federalnu vladu, kroz pitanje ‘Sejdić-Finci’, kroz mehanizam koordinacije, a evo i korz ovo".

Inače, Klub Bošnjaka u Domu naroda odmah nakon održavanja sjednice Zastupničkog doma uputio zahtjev za održavanjem sjednice i Doma naroda, kako bi se ovi zakoni usvojili.  

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.