Zukan Helez

Bh. privreda zbog koronavirusa prepuštena sama sebi

Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, kaže kako je nečuveno da vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini još nemaju razrađenu strukturu borbe protiv pandemije koronavirusa, pogotovo po pitanju privrednog sektora, koji već trpi štetu u visini od nekoliko desetina miliona KM.

„Bosna i Hercegovina mora slijediti prakse zemalja EU i regina u pogledu donošenja hitnih mjera za ublažavanje i sanaciju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Izostanak adekvatne i pravovremene reakcije mogao bi značiti kolaps ionako opterećene privrede, naročito najpogođenijih industrijskih grana. Uporedo sa borbom za očuvanje zdravlja građana i suzbijanje pandemije mora ići i borba za svako radno mjesto koje je zbog novonastale situacije dovedeno u znak pitanja.

Sve ozbiljne zemlje već odavno jednake napore ulažu u plan ekonomskog oporavka koliko i u samo suzbijanje pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina nema vremena za “ako Bog da nas neće” strategije, te je stoga potrebno što hitnije reagovati i osnovati krizne štabove koji će na svakom dijelu mjeriti pandemijom nastale gubitke i pružati adekvatnu podršku našim privrednicima. Pozivam vladajuće reprezentacije da pokažu ozbiljnost i odgovorno pristupe situaciji“, navodi Helez.