BH blok zahtijeva tematsku sjednicu zbog poskupljenja plina

Zastupnici u Federalnom parlamentu Nasiha Pozder i Damir Mašić, u ime Bosanskohercegovačkog bloka, uputili su danas inicijativu Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju kojom traže organizaciju tematske sjednice o temi Plin kao energent u Federaciji Bosne i Hercegovine u kontekstu najnovije odluke o povećanju cijene za sve članove Zastupničkog doma i Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u saopštenju Bosanskohercegovačkog bloka, povod za inicijativu je poskupljenje plina podsjetivši da je Vlada Federacije dala saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. maja cijena će biti 0,640 maraka po standardnom kubnom metru.

Objasnili su da ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Kako je saopšteno iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama.

Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Svoju odluku Vlada Federacije, kako su kazali iz Bosanskohercegovačkog bloka, pokušala je opravdati stanjem u BH-Gasu.

U Bosanskohercegovačko bloku smatraju da će ovo povećanje cijene najviše oštetiti građane, jer će kompanije morati višu cijenu gasa ugraditi u cijenu svojih proizvoda.

“Alarmantno je da sa najnovijim povećanjem cijene gasa privreda u Federaciji ima za oko 40 posto veće cijene gasa od privrede u Njemačkoj. Javnost u Federaciji mora da dobije odgovore na pitanja povećanja cijene prirodnog gasa. Želimo da utvrdimo opravdanost gore navedene odluke menadžmenta BH-Gasa, koju je odobrila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Krajnji cilj ove tematske sjednice je zaštita korisnika usluga BH-Gasa”, rekli su Mašić i Pozder u obrazloženju svoje inicijative.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu