Sarajevo

Besima Borić posjetila ambasadoricu Španije

Ženske nevladine organizacije iz BiH, pojedinci i pojedinke, pozvale su parlamentarnu većinu u Španiji da odbije usvajanja Zakona kojim bi se drastično ograničilo pravo žena u Španiji na abortus.

Slika

Besima Borić je zajedno sa predstavnicima Ženske mreže BIH, Jadrankom Miličević (Cure) i Sašom Gavrićem(SOC) posjetila ambasadoricu Španije u BIH, gđu. Auroru Mejia kojom prilikom je predato protestno pismo u kome su ženske nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, pojedinke i pojedinci iskazali punu podršku organizacijama koje su digle svoj glas protiv usvajanja Zakona kojim bi se drastično ograničilo pravo žena u Španiji na abortus.

Istovremeno, ženske nevladine organizacije iz BiH, pojedinci i pojedinke, pozvale su  parlamentarnu većinu u Španiji da odbije usvajanje ovog krajnje konzervativnog zakona kojim se narušavaju i dokidaju prava žena.

U razgovoru je naglašeno da ne možemo i ne želimo prihvatiti činjenicu da se nekim ženama u Evropi, zbog njihovog geografskog i/ili društvenog statusa,  u Evropi, u 21. vijeku, poriče pravo na slobodan izbor i pristup  seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, uključujući i pravo na abortus.  

Ambasadorica Aurora Mejia je obećala da će službenim putem uputiti ovo Protestno pismo na adrese Vlade,Parlamenta i parlamentarne većine u Španiji.

Protesti zbog pokušaja Vlade Španije da donese jedan ovakav Zakon održani su u mnogim zemljama Regije i EU sa jedinstvenom porukom da umjesto zabrana i donošenja restriktivnih i konzervativnih zakona, suprotnih proklamiranim standardima i zalaganjima za puno uživanje i poštivanje ljudskih prava žena, Vlada Španije, ali i vlade drugih evropskih zemalja, trebale bi svoju energiju  usmjeriti na promoviranje seksualnog obrazovanja, poboljšanje zdravstvenih usluga i podrške koja bi uključila i dostupnost kontracepcije svim ženama i muškarcima bez obzira na geografsko područje, porijeklo ili društveni status.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.