Benjamina Londrc

Benjamina Londrc rođena je 1991. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2013. godine, gdje je i magistrirala godinu dana kasnije na temu „Pravni položaj jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine“. Doktorski studij upisala je 2014. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, smjer Historija države i prava. Prijavila je doktorsku tezu iz Rimskog prava na temu „Cijena (pretium) u klasičnom rimskom pravu“. Kolegica Londrc, ukoliko završi i odbrani doktorsku tezu u planiranom roku, postat će najmlađi doktor pravnih nauka u Bosni i Hercegovini, što je svakako njen veliki uspjeh, ali i ponos naše institucije.
Pored prava, veoma je zainteresovana i za historiju, te je diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – Odsjek za historiju sa temom diplomskog rada: „Analiza Gajevih Institucija“.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku zaposlena je na poziciji asistenta od akademske 2014/15. godine pri historijskopravnoj katedri na predmetima Institucije rimskog prava I, Institucije rimskog prava II, Državno-pravni razvitak BiH, Komparativna pravna historija i Moderne pravne kodifikacije. Nakon završetka master studija promovisana je u titulu višeg asistenta na istim predmetima.

Pored angažmana u naučnonastavnom procesu na Fakultetu, kolegica Londrc obnaša i niz administrativnih funkcija kao što su Zamjenik urednika Zbornika radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, Voditelj odbora za kvalitet Pravnog fakulteta itd.

Tokom angažmana na Pravnom fakultetu, učestvovala je na velikom broju domaćih i međunarodnih konferencija na kojima je prezentovala svoje naučne radove od kojih treba istaknuti:
– Naučni skup Historija države i prava BiH- izazovi i perspektive (Povodom 50. godina naučnog i publicističkog rada prof. dr. Mustafe Imamovića), 28-30. novembar 2014. godine, JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona. Naziv rada: Bojkot Jevreja u Bosanskogercegovačkim gradovima 1925. godine,
– Međunarodna naučna konferencija „Čuvajmo mir, pamtimo stradanja i genocid, Srebrenica 1995- 2015″, 30.5.2015., Pravni fakultet Univerziteta u Travniku. Naziv rada: 1. Ius in bello- historijskopravni aspekt prava u ratu, 2. Pisanje printanih i drugih medija o ratu i genocidu u Srebrenici,
– Naučna konferencija: „Urbani razvoj Bosne i Hercegovine u stoljeću rata 1914 – 2014″, Institut za Istoriju, Sarajevo, 1.-3.10.2015. Naziv rada: Da li je ratno razaranje gradova zločin genocida?,
– Međunarodna naučno-stručna konferencija: “Usklađivanje zakonodavstva sa acquis-em”, Internacionalni Burch univerzitet i Direkcija za evropske integracije, 16.12.2015., Naziv rada: Zaštita ljudskih prava kroz prizmu Povelje Evropske Unije o temeljnim pravima,
– Druga međunarodna konferencija “EU Integration and Balkan Countries”, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu, 17-20. maj, 2016. Naslov rada: Regulae iuris u presudama Evropskog suda za ljudska prava,
– Međunarodna naučna konferencija “The study and the teaching of Roman law and Roman legal tradition at the beginning of XXI century”, Sofia, Bugarska, 14.10.2016. Naslov rada: Roman civil process- autograph from an unknown author found in the National Archive of Bosnia and Herzegovina,
– Međunarodni simpozijum “The Heritage of the First World War: Representations and Reinterpretations”, Sarajevo, 5-8. 10. 2016. Naslov rada: Rudolf Zistler – Defence Attorney at the Trial of Perpetrators and Participants of the Sarajevo Assassination in 1914.
Pored mnogobrojnih naučnih radova, članaka, recenzija, prikaza i sl. posebno treba istaknuti i njenu prvu objavljenu knjigu „Pravni položaj Jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine“, koju je objavila 2016. godine u saradnji sa Udrženjem „Hagada“ Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.