Senaid Begić

Begić: Zaustaviti nelegalnu naplatu poštarine

Od prvog jula prošle godine sva tri poštanska emitera u BiH su uvela naknadu-poštarinu za dostavu svih paketa koji ne podliježu carinskom pregledu u iznosu od 1,80 KM po paketu. Obzirom da je poštarina za sve ove pakete već plaćena u odlaznoj pošti poštanski emiteri su uvođenjem naplate duple poštarine prekršili Zakon o poštama BiH po članovima 5. i 6. , Zakon o poštanskom prometu Federacije BiH kao i odredbe Svjetske poštanske konvencije 15.5. i 15.2. koju je ratifikovala i Bosna i Hercegovina.

-Kako bi se zabranila nelegalna naplata poštarine za koju je poštarina već plaćena u odlaznoj pošti i zaustavila pljačka građana Federacije BiH pozivam Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno i bez odlaganja nalože javnim poštanskim emiterima u Federaciji BiH prekid naplate nelegalne, duple, poštarine građanima Federacije BiH, istakao je zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta FBiH Senaid Begić, koji je podnosilac inicijative za ukidanje dvostrukog naplaćivanja.