Sarajevo

Ako se Rezolucija o Srebrenici ne usvoji, šaljemo poruku da jedan entitet ne poštuje UN

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i jedan od predlagača Rezolucije o genocidu u Srebrenici poručio je danas da ukoliko Rezolucija ne bude usvojena iz parlamenta BiH će 20 godina nakon genocida u Srebrenici biti poslana poruka da u BiH postoji jedan entitet koji ne poštuje Ujedinjene nacije (UN).

– Danas sam čuo da će poslanici SNSD-a doći na glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Prema Poslovniku Predstavničkog doma PSBiH vrlo je jasno da su svi poslanici  ovog doma dužni da učestvuju u radu sjednice – naglasio je.

Također je dodao da u slučaju da poslanici ne učestvuju u radu sjednice, dužni su dati obrazloženje zašto ih nema.

Smatra nemogućim da  poslanici SNSD-a danas ne učestvuju u radu sjednice, a da dođu na glasanje Rezolucije o Srebrenici. Ukoliko se to dogodi, istakao je Bećirović, smatra da će se u PSBiH desiti presedan koji do sada nikada nije zabilježen.

– Ako se to dogodi bit će upućena poruka javnosti da poslanici u ovoj zgradi mogu doći na sjednicu kad god žele, cijeli dan prespavati i doći na kraju na glasanje. To je prema postojećem poslovniku apsolutno nemoguće tako da ta najava SNSD-a je protuposlovnička – naglasio je Bećirović.

Ukoliko Rezolucija ne bude usvojena, smatra Bećirović, iz PSBiH će biti poslana poruka da se ne poštuje EU, da se ne uvažavaju njeni stavovi i da se ne uvažava stav Međunarodnog suda pravde kao najvišeg pravnog organa UN-a.

– Dakle, ako se sve to na koncu dogodi mislim da međunarodna zajednica, UN, EU i domaća javnost moraju potpuno okrenuti priču u BiH. Onda moramo otvoriti novu temu u ovoj zemlji, a to je kako i na koji način se ponašati prema administrativno-teritorijalnoj jedinici koja nije nastala demokratskim putem i koja ne poštuje čak ni UN – poručio je Bećirović.

Govoreći o Reformskoj agendi koja je na dnevnom redu Vijeća ministara BiH Bećirović kaže da nije nikakva tajna da taj dokument još nije došao do poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH te da Vijeće ministara BiH gotovo ništa ne radi na realizaciji te evropske agende.

– Bilo bi dobro da Vijeće ministara BiH postupa prema britanskoj i njemačkoj inicijativi i da ubrza evroatlantske integracije kao i da donosi zakone koji jačaju ekonomiju i približavaju BiH prema EU.
Nažalost, toga nema na poslaničkim klupama – zaključio je Bećirović.

Fena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.