Denis Bećirović

Bećirović: Ukoliko se nešto ne poduzme neće BiH izbjeći demografski kolaps

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacili su više od 40 tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici jer su delegati Kluba Srba glasali protiv uz izuzetak nekoliko tačaka kada su bili suzdržani.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) prisustvovao je sjednici, ali nije glasao na što je upozorio delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), no ostao je pri stavu da neće glasati ni za jednu od tačaka dnevnog reda.

Odbačena je i delegatska inicijativa Bećirovića da se u roku od 30 dana pred delegatima nađe Informacija Vijeća ministara BiH o zabrinjavajućem iseljavanju stanovništva Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Kako je kazao Bećirović ukoliko se nešto ne poduzme neće BiH izbjeći demografski kolaps jer se malo kojoj zemlji dogodilo da između dva popisa ostane bez oko 1,4 milona stanovnika.

Iznio je podatak da je u posljednje dvije godine više od 5.000 manje upisanih u osnovne škole, također gotovo 5.000 je manje upisanih u srednje škole, a 7.600 studenata manje.

– Sada BiH ima 466.000 učenika i studenata i 690.000 penzionera te su sve to podaci koji pozivaju na najozbiljnije rješavanje tog pitanja posebno ako se zna da je 40 posto zaposlenih starije od 50 godina – podvukao je Bećirović, ali za ovakvu inicijativu nije bilo delegatske podrške.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu