Bećirović u Tešnju: Radnička prava i povećanje radničkih plata su prioritet!

Dr. Denis Bećirović je danas u Tešnju izjavio da je „neprihvatljivo da minimalna plata koju nažalost prima veliki broj radnika nije dovoljna gotovo ni za pokrivanje troškova režija domaćinstva. Za ovo društvo je porazna činjenica da četveročlana radnička porodica sa dvije minimalne plate u domaćinstvu ne može osigurati ni osnovnu egzistenciju.“

Bećirović je naglasio da je „neljudski i necivilizacijski dopuštati da radnici koji puno radno vrijeme, pa i više od toga, provedu radeći zahtjevne poslove, od svog rada i truda opet ne mogu naplatiti dovoljan iznos da prehrane svoju porodicu. Prema svim relevantnim statistikama, oko 25 % radničkih porodica živi u apsolutnom siromaštvu. To je u demokratskom društvu nedopustivo.”

Na kraju, Bećirović je konstatovao da je „zadaća svih, bez obzira na funkciju koju obnašamo u društvu, da zaštitimo pravo naših građana na egzistenciju. Minimalne plate moraju biti povećane, a država treba snositi snositi većinu tereta tog uvećanja. Interesi privrednika ne smiju biti suprotstavljeni interesima radnika. Privrednicima treba dati mogućnost, pa i obavezu da umanjenjem izdataka za doprinose povećaju platu radnika,“ zaključio je Bećirović i dodao da državu Bosnu i Hercegovinu moraju voditi odgovorni političari koji neprestano osluškuju potrebe i radnika i privrednika, na njih brzo reagiraju i prema njima kreiraju propise.

Pored autora prof. dr. Denisa Bećirovića, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori Saša Magazinović, prof. dr. Omer Hamzić, Jasmin Emrić, mr. Ferid Buljubašić, Nerkez Arifhodžić, doc. dr. Goran Behmen i doc. dr. Benjamina Londrc.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.