Bećirović u Brčkom: Brčko je integrativni faktor u državi Bosni i Hercegovini!

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je prilikom posjete ovom gradu istakao da je Brčko integrativni faktor u državi Bosni i Hercegovini. Promjenom Ustava BiH je to dodatno potvrđeno, što čini jednu od najvećih pobjeda Bosne i Hercegovine u postdejtonskom periodu.

Brčko distrikt krase multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost. Poštujući navedene vrijednosti, dr. Denis Bećirović je danas u Brčkom poručio da „politički predstavnici iz naše zemlje i regije moraju prestati sa osporavanjem i zanemarivanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena sistemska diskriminacija građana na osnovu etničke pripadnosti. Presude Evropskog suda za ljudska prava ne ostavljaju nikakav prostor za nadmudrivanje i politizaciju. Ovdje govorimo o više presuda kojima je našoj državi naloženo da uspostavi izborni sistem kompatibilan sa evropskom demokratskom stečevinom.“

Bećirović je objasnio da to znači da „Bosna i Hercegovina mora izmijeniti Ustav i Izborni zakon da bi se svim njenim građanima osiguralo jednako pravo na vršenje političkih funkcija. Bez ovih izmjena, nema ni pristupanja Evropskoj uniji. Neophodno je dokidanje svakog vida favorizovanja ili onemogućavanja građana da obnašaju određene javne dužnosti na osnovu etničke pripadnosti.“

„Usvajanje izbornog zakona i promjene Ustava kojima će biti ispoštovane presude Evropskog suda za ljudska prava nisu stvar izbora, nego obaveze. To znači da Bosna i Hercegovina konačno mora primijeniti osnovni demokratski princip da je političko zastupanje jednako pravo svih građana neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, a ne zahvaljujući istoj,“ zaključio je Bećirović.

Pored autora prof. dr. Denisa Bećirovića, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori Jasmin Imamović, Saša Magazinović, Suad Burić, prof.dr. Edin Mutapčić, mr. Ferid Buljubašić, Nerkez Arifhodžić i doc. dr. Benjamina Londrc.