prof. dr. Denis Bećirović

Bećirović: Srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina treba proglasiti personom non grata u Bosni i Hercegovini

Promocija „knjige“ Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavlja najtežu moguću uvredu porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, Gradu Tuzli, Bosni i Hercegovini, Evropi i Ujedinjenim nacijama.

Ovakav sramni gest najviših zvaničnika Srbije definitivno pokazuje da Srbija i njeni najviši organi vlasti nastavljaju sistematski negirati počinjene zločine i braniti presuđene ratne zločince. Zbog toga pozivam nadležne državne organe Bosne i Hercegovine da srbijanskog ministra Aleksandra Vulina proglase personom non grata na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i da hitno preduzmu druge mjere kojima će se adekvatno reagirati na ovu tešku provokaciju najviših zvaničnika Srbije.

Krajnje je vrijeme da Srbija prekine neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine i žrtava genocida i ratnih zločina. Sljedbenici politike Slobodana Miloševića nisu, još uvijek, utvrdili odgovornost brojnih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Nisu izvukli ni pouku iz strašne činjenice da je Srbija presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označena kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Krajnje je vrijeme da zvaničnici Srbije puste na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestanu s već viđenom zločinačkom velikosrpskom politikom.

Destruktivna politika srbijanskih ministara odvija se uz punu saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona se zasniva na nekoliko elemenata: nesuočavanje sa zločinačkom prošlošću režima Slobodana Miloševića, etabliranjem i zadržavanjem ratne ideološke strukture koja je neprijateljska prema Zapadu, NATO-u i državi Bosni i Hercegovini, unutrašnjim autokratskim vladanjem koje se najilustrativnije očituje kroz kontrolu medija, te kroz neprincipijelnu političku  podršku Srbima izvan Srbije stvarajući stalne krize u državama regiona. Ovakva destruktivna Vučićeva politika može prouzrokovati samo kontinuiranu nestabilnost i nove sukobe u regionu i Evropi.