Sarajevo

Bećirović: Rehabilitacija četničke ideologije civilizacijski nazadak

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića ocijenio je skandaloznom.

U otvorenom pismu građanima BiH, Bećirović je istaknuo da politika rehabilitacije četničke ideologije predstavlja civilizacijski nazadak u borbi protiv fašizma i neofašizma.

– Vjerujem da je zadatak svih progresivnih snaga da snažno i odlučno promoviraju neke od najvećih vrijednosti civilizacije: mir, slobodu, antifašizam, ljudska prava i toleranciju. Međutim, današnja sudska odluka u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića je između ostalog udar na žrtve njegove politike i na temeljne vrijednosti antifašizma – naveo je Bećirović.

Također je dodao da završetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Republici Srbiji nije samo unutrašnja stvar Republike Srbije, nego i legalizacija na “duge staze” četničkog projekta stvaranja velike Srbije.

– Ideologija četništva nadahnuta je idejama velike Srbije i stvaranja etnički čiste srpske države – naveo je Bećirović.

Ta idelogija se, po njegovim riječima, temelji na ekstremnom nacionalizmu, vjerskoj netrpeljivosti i posrbljavanju ili uništenju nesrpskog stanovništva u granicama zacrtane velike Srbije.

– Na kraju, ne smijemo zaboraviti da se po najcrnjoj šovinističkoj ideologiji i masovnim ubistvima nevinog stanovništva četništvo suštinski ne razlikuje od ustaštva i sličnih naci-fašističkih formacija – navodi Bećirović u otvorenom pismu.

Fena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.