Bećirović o zločinu u Gradačcu: Moramo zaštititi svaki život u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović objavio je na svom Facebook profilu da u ovim teškim danima za sve građane Gradačca i Bosne i Hercegovine, upućuje iskreno saučešće članovima porodica nevino ubijenih, a ranjenim želi brz i uspješan oporavak.

“Iskreno suosjećam sa svim građanima Gradačca. Od prvog dana kada je zločin počinjen u direktnoj sam komunikaciji i sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem. Gradačac nije i ne smije biti sam u ovim teškim danima”, naveo je Bećirović.

Nemili događaji

Dodao je da je zločin koji je počinjen u Gradačcu opomena da nam trebaju institucionalna i dugoročna rješenja kojima će se prevenirati takvi nemili događaji u društvu.

Bećirović je istakao da prevencija nasilja treba da bude obaveza cjelokupnog društva, jer je poražavajuće da ima i onih koji su opravdavali i podržavali monstruma koji je ubijao svoje sugrađane i sugrađanke, te da borba protiv evidentne vrijednosne krize u društvu mora biti sistemska, sveobuhvatna i planska.

“Višestruko ubistvo u Gradačcu skrenulo je još jednom pažnju na važnost sinhroniziranog djelovanja svih nadležnih subjekata, kako bi se slični slučajevi pravovremeno registrovali, pratili i spriječili.

Počinjeni zločin je pokazao da se promptno mora modernizirati policija i kreirati jedinstvena platforma razmjene informacija i zadataka, te preuzimanja odgovornosti, među svim akterima našega društva.

Važno je da svi uposleni u nadležnim institucijama, na svim nivoima, svoju ulogu shvate ozbiljno i odgovorno i da ne dopuste da naše društvo stihijski funkcionira”, napisao je Bećirović.

Prevencija i kažnjavanje

Potcrtao je da moramo zaštititi svaki život u Bosni i Hercegovini, kao i da je više puta upućivao konkretne prijedloge za normiranje i implementiranje odgovarajućih mjera za prevenciju i kažnjavanje nasilja.

Bećirović je podsjetio da je u Predsjedništvu BiH predložio i neke od konkretnih mjera za zajedničko djelovanje organa vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječile neželjene posljedice nasilja i povećala sigurnost djece, te da su sve to problemi koji se ne mogu prevenirati i rješavati kratkoročnim ad hoc mjerama i parcijalnim pristupom u Bosni i Hercegovini.

“Naša zemlja se obavezala da preduzme zakonodavne i druge mjere radi osiguranja prevencije i zaštite žrtava nasilja, te kažnjavanja počinilaca nasilja.

Prema Istanbulskoj konvenciji, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2013., država mora postupati s dužnom pažnjom prema svim prijavljenim slučajevima nasilja nad ženama, što uključuje neophodne zakonodavne i druge mjere da spriječi, istraži i kazni djela nasilja obuhvaćena ovom konvencijom”, poručio je Bećirović.