Bećirović: Nikada neću odustati od borbe za širenje istine o genocidu nad Bošnjacima, traženja pravde za žrtve i institucionaliziranja kulture pamćenja!

Danas je Denis Bećirović odao počast žrtvama genocida ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Tom prilikom, Bećirović je, između ostalog, rekao: „Bošnjaci, žrtve genocida imaju historijsku dužnost pamćenja i podsjećanja na genocid, koji je nad njima počinjen. Nosioci ideologije i politike genocida, kao i izvršioci genocida, imaju historijsku odgovornost da osude ideologiju, politiku i praksu genocida i da zahtijevaju da se u tom procesu najodgovorniji primjereno kazne. Zato sam predlogao izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi se, pored ostalog, zabranilo negiranje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje zločina genocida.

Implementacija presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je kao pravna činjenica utvrđeno da je u sigurnoj zoni Ujedinjeni nacija Srebrenici počinjen genocid 1995, nema rok trajanja. Naša je moralna i historijska obaveza da širimo istinu o genocidu, tražimo pravdu za žrtve genocida, institucionaliziramo kulturu pamćenja“.