Bećirović na Markalama: Presude za ratne zločine ostaju kao trajna opomena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je nakon polaganja cvijeća povodom 30. godišnjice masakra na pijaci Markale izjavio da su građani Sarajeva, kao i cijele Bosne i Hercegovine bili izloženi brutalnoj agresiji, neviđenom teroriziranju i ubijanju, što su presudili i sudovi Ujedinjenih nacija.

Bećirović je zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, porodicama žrtava i brojnim delegacijama svih nivoa vlasti, položio cvijeće na spomen-obilježje na pijaci Markale povodom Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva, od agresora, u periodu opsade od 1992. do 1995. godine.

“Okupili smo se danas na Markalama prije svega da iskažemo duboko poštovanje nevinim žrtvama koje su ubijene ovdje na Markalama, te solidarnost sa porodicama žrtava”, rekao je Bećirović
Podsjetio je da su nakon Drugog svjetskog rata postojala dva suda koja su sudila ratnim zločincima, sud u Nürnbergu i sud u Haagu.

“I u Nürnbergu i u Hagu osuđeni su vojni i politički zvaničnici. I te presude iz Nürnberga i Haga nikada nijedna izjava neodgovornog političara ne može poništiti. One ostaju trajna opomena cijelom evropskom kontinentu šta se dogodi kada se zlo ne sasječe u korijenu”, dodao je Bećirović

Zato, kako je istaknuo, moramo svi zajedno i u Bosni i Hercegovini i u Evropi izvući pouku.

“Nažalost, imamo neodgovornih političara koji negiraju ogromne žrtve. Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da neko recimo u nekoj evropskoj zemlji negira da su presuđeni zločinci Eichmann, Göring i drugi. Mi se upravo suočavamo s takvim stvarima da imamo pojedine neodgovorne političare koji govore da su nasljednici ratnih zločinaca”, dodao je Bećirović.
Naglasio je da su to nedopustive stvari i da očekuje Evropska unija također najoštrije osudi takve skandalozne izjave.

“U Evropi, a posebno u Evropskoj uniji, moramo imati nultu stopu tolerancije prema takvim pojavama jer one su jednako opasne kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijeli evropski kontinent”, dodao je Bećirović.

Na današnji dan prije 30 godina u Sarajevu je na pijaci Markale ubijeno 68 i ranjeno 142 građana Sarajeva od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene sa položaja Vojske RS.
Skupština Kantona Sarajevo proglasila je 5. februar Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992-1995. godine.

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno. Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila. Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.