Bećirović na Ilidži: Zaustaviću uništavanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine!

„Kao budući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u čijoj je ingerenciji Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, baš sa Ilidže koja je simbol vjekovne historije življenja na ovim prostorima, ali i svjesnog uništavanja tih simbola, želim poručiti da ću se snažno suprotstaviti svakom daljem narušavanju nacionalnih spomenika države Bosne i Hercegovine. Ukoliko nismo spremni sačuvati obilježja naše prošlosti i poštovati je, onda ne zaslužujemo ovu zemlju.“ Ovo je na Ilidži rekao kandidat za člana Predsjedništva BiH prof. dr. Denis Bećirović.

Govoreći o utrošku sredstava za javnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, dr. Denis Bećirović je zaključio da javna potrošnja mora biti smanjena kako bi se oslobodila neophodna sredstva za privredni razvoj. „Javnu potrošnju moramo racionalizirati. Državni prioritet mora biti smanjenje nezaposlenosti. Reforma sistema javne potrošnje je prvi primjer na kojem se dokazuje ozbiljnost u namjeri da se promijeni stanje. Javne službe moraju imati sredstva za nesmetan rad, ali ne mogu i ne smiju biti privilegovane u odnosu na realni sektor niti bi bez nadzora i odgovornosti smjeli trošiti novac koji im je povjeren na raspolaganje“.

„Bosna i Hercegovina mora provesti ozbiljne, sistematične, strukturalne reforme javne potrošnje. Rad brojnih službi, agencija i drugih organa moguće je objediniti ili integrisati u određena ministarstva. Tako bi se ujedno smanjili javni troškovi, a povećala učinkovitost i sinhronizovanost rada javnih organa. Veliki je broj institucija koje svojim radom ne opravdavaju svrhu daljeg postojanja. Takve institucije imamo na svim razinama i u svim granama vlasti i njihovo restrukturisanje može osigurati značajne uštede,“ dodao je Bećirović.

Na kraju, Bećirović je konstatovao da je „svrha javnih institucija da služe građanima i državi, a ne da država i građani služe za održavanje institucija i njihovih uposlenika. Svakako da javni dužnosnici rade zahtjevan posao, ali i on, kao i svaki drugi posao, mora biti podložan evaluaciji i preispitivanju. U konačnici, u javnom sektoru radnici moraju biti evaluirani i cijenjeni na osnovu radnog učinka, a ne zbog funkcije kao takve.“

Tokom promocije knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ koja je održana uz prisustvo velikog broja građana, pored autora, govorili su promotori Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Mustafa Polutak, Nerkez Arifhodžić, Damir Mašić, doc. dr. Goran Behmen i doc. dr. Benjamina Londrc.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.