Bećirović: Moramo vratiti načelo ravnopravnosti u odnosima sa susjedima i ispraviti podaničku koncesiju Izetbegovića, Ivanića i Čovića!

Prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, upozorio je da je u ključnom dokumentu Predsjedništva BiH, Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018 – 2023, prvi put izostavljen princip ravnopravnosti u međunarodnim odnosima kao osnovni postulat u odnosima među suverenim državama. Time je naša država dovedena u podređeni položaj:

„U najtežim momentima za našu državu, u vrijeme agresije kada je naša diplomatija bila u povoju, odbijali smo neravnopravnost i sluganjstvo bilo kojem tuđinskom režimu. Suverenitet, teritorijalni integritet i ravnopravnost među državama su principi na kojima su građeni temelji našeg međunarodnog položaja i za koje je vođen odbrambeno-oslobodilački rat. Ovi principi su utkani u sve dokumente o uzajamnom priznavanju Bosne i Hercegovine sa drugim državama. Za takvu državu Bosnu i Hercegovinu je glasalo preko 180 članica Ujedinjenih nacija kada smo postali nestalna članica Vijeća sigurnosti“, naglasio je Bećirović.

„U svim dosadašnjim dokumentima o vanjskoj politici države, uključujući  Opće pravce i prioritete za provođenje vanjske politike BiH, eksplicitno je sadržano načelo ravnopravnosti u odnosima sa susjedima. Međutim, Izetbegović, Ivanić i Čović su izbrisali taj nezaobilazni međunarodni princip u novom dokumentu Predsjedništva BiH. Neovisno šta je motiv za ovaj nedopustivi ustupak, radi se o lošem potezu Predsjedništva BiH,“ dodao je Bećirović i zaključio:

„Preduzet ću sve potrebne radnje da vratim dignitet našoj zemlji. Neću pokleknuti pred pritiscima onih koji nas žele vidjeti kao tuđe sluge na Balkanu. Učinit ću sve da aktuelni dokument Predsjedništva BiH o vanjskoj politici izmijenim i vratim neopravdano izostavljen princip ravnopravnosti u međunarodnim odnosima”.

 

 

 

 

 

 

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu