KO SDP Sarajevo

Bakir Izetbegović je potvrdio da je jedini cilj SDA da kontroliše budžete

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo tvrdnje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo „sjela na budžet koji smo im mi (SDA) ostavili“, smatra bezobraznim prema građanima Kantona Sarajevo, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Bakira Izetbegovića da građanima pojasni izjavu oko budžeta Kantona Sarajevo, kojim sada upravlja legalno i legitimno izabrana Vlada Kantona Sarajevo. Tražimo da Izetbegović precizno definiše prihodovne budžetske stavke u koje je novac uplatila SDA ili Bakir Izetbegović lično, a ne građani ovog kantona.

Očigledno je kako je Izetbegović, svjesno ili nesvjesno, potvrdio ono što SDP decenijama tvrdi, a to je da SDA budžete tretira kao vlastite kase iz kojih mogu zagrabiti kada žele i koliko žele. O tome govore brojne prijave i sudski procesi protiv kadrova SDA, koji su najčešće koristili budžete općina, kantona i ostalih nivoa vlasti, a sve u cilju svog ličnog bogaćenja.

Izgleda da je za SDA i Bakira Izetbegovića najveći problem upravo taj što se aktuelna Vlada Kantona Sarajevo prema budžetu ovog kantona odnosi kao prema vlasništvu svojih građana, a ne kao privatnom plijenu ili vlasništvu bilo kojeg pojedinca ili stranke.

Iz tog razloga objavljen je Javni registar svih primanja uposlenika u javnoj upravi, osigurana su sredstva za finansiranje vrtića za svako dijete u Sarajevu, te je pokrenut niz kapitalnih infrastrukturnih projekata na koje SDA nije htjela trošiti ‘svoj’ budžet. Ovo je idealna prilika da se SDA nauči transparetnosti u političkom radu, kakvu već skoro godinu dana provodi Vlada Kantona Sarajevo.

Nadamo se da će u SDA konačno sazrijeti svijest i razumijevanje da Bosna i Hercegovina nije feudalna država nekolicine begova, nego demokratska država u kojoj građani biraju institucije vlasti koje trebaju da služe interesima tih građana, a ne da građani služe za bogaćenje i služenje ‘vladarima’.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu