Potpredsjednica Glavnog odbora SDP BiH

Azra Okić

Rođena je 31.03.1964. godine u Tuzli. Po zanimanju je doktor tehničkih nauka i magistar društvenih nauka.
U februaru 1994. godine počela je raditi na Rudarskom institutu i radila je sve do 31.12.2010. Od 01.01.2011. godine počinje raditi u Skupštini Tuzlanskog kantona, kao zastupnica.
Rad na Rudarskom institutu Tuzla obavljala je u Timu za istraživanje i eksploataciju soli da bi zbog iskustva stečenog u prethodnom radu 2000. godine postala član Tima za istraživanje i razvoj kao i osvajanje metoda eksploatacije uglja u izuzetno teškim radnim sredinama. Nakon završenog „zastupničkog mandata”, u trajanju od četiri godine, vraća se na Rudarski institut u isti Tim.

Od značajnih projekata međunarodne saradnje radila je na aktivnostima rješavanja pitanja ekonomskih opravdanosti i tržišne orijentacije, kao i proizvodnih, sigurnosnih aspekata evaluacije i ekstrakcije rudarskog bogatstva. Težište ovih projekata je bilo u rudnicima Slovenije, Srbije i Kosova. Nosilac je izrade investicionih programa pokretanja ekstrakcije za Rudnik magnezita u Kladnju, kompleksno-mehanizovanih širokih čela u RMU „Kakanj“, RMU „Breza“ i Rudnicima „Kreka“.
Učesnik je projekata koje je finansirala svjetska banka, a odnose se na ekologiju grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Aktivan je učesnik u izradi studija u periodu 2007-2009. energetskog sektora Bosne i Hercegovine – Modul 8 – Rudnici uglja i Modul 1 – Energetske rezerve, proizvodnja, potrošnja i trgovina ugljem – Knjiga A – Energetske rezerve i povijesne energetske bilanse.
U periodu 2009-2010. učesnik je značajnog ekološkog projekta u dijelu evaluacije i vođenja ekonomskog toka sanacije gorenja podzemnog uglja u gradu Mostaru finansiranog od Njemačke vlade.
Stručni ispit za poslove tehničkog rukovođenja u rudarstvu položila je 07.11.2000. godine.

05.07.2006. godine dobila je CERTIFIKAT kojim se potvrđuje da je u BUSINESS START-UP centru Univerziteta u Tuzli uspješno prošla edukaciju iz biznis planiranja.
2009. godine izabrana je za predsjednicu FOŽ KO SDP BiH Tuzla.
Na Općim izborima u BiH 2010 godine, izabrana je za zastupnicu u Skupštini Tuzlanskog kantona.
2014. godine izabrana za članicu Glavnog odbora SDP BiH na 3. Vanrednom kongresu SDP BiH.
2015. godine izabrana je za potpredsjednicu FOŽ SDP BiH na Izvještajno-izbornoj konvenciji FOŽ SDP BiH.
2015. godine izabrana je za potpredsjednicu Glavnog odbora SDP BiH na 6. redovnom Kongresu SDP BiH.

Bračni status: udata, majka jednog djeteta.