Vesna Saradžić

“Autentični” Srbi su licemjerni

Poslanica u Skupštini HNK-a i delegatkinja Doma naroda FBiH za Oslobođenje govori o namjerama HDZ-a u Hercegovini i izborima u SDP-u.

Ime poslanice SDP-a BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i delegatkinje u federalnom Parlamentu Vesne Saradžić posljednjih se dana često provlači u medijima, a povod su bile optužbe iz HDZ-a u HNK-u o navodnim opstrukcijama rada Skupštine u ovom kantonu od nje i starog/novog predsjedavajućeg Skupštine Šerifa Špage iz SDA. Saradžićeva je optužena da zajedno sa kolegama iz SDP-a želi rukovodeću funkciju u Skupštini, a da pritom njezina stranka ne želi učešće u vlasti. O navedenom “problemu”, odnosima u HNK-u, autentičnim Srbima o kojima govore iz Srpske liste, te odnosima u Parlamentu FBiH, Saradžić govori za naš list.

Kakav rasplet predviđate u Skupštini HNK-a kada je riječ o Klubu Srba? Hoće li se on, ustvari, konstituisati i hoće li rukovodstvo imati i srpskog člana?

– Mogu samo da ukažem na aktualnu situaciju. Rješenje problema je izvan Kluba. Klub činimo gospođa Zora Dujmović iz HDZ-a BiH i ja. Dosad nismo postigle dogovor o tome ko će biti zamjenik predsjedavajućeg Skupštine.

Dugogodišnja borba

Bolje reći, nalazimo se u pat-poziciji pošto, po Poslovniku o radu, Klub predlaže, a Skupština potvrđuje kandidata za rukovodstvo. U ovom slučaju, Klub nema jedinstveni prijedlog. Moram ovom prilikom ukazati na pozadinu i stvarne namjere ove prevelike brige za Klub Srba i poziciju koja pripada Klubu. Iluzorno bi bilo povjerovati u dobre namjere, znajući da još nije ispoštovana presuda Ustavnog suda FBiH (U-48/17), po kojoj Ustav HNK-a mora biti usklađen sa Ustavom FBiH, a vezano za konstitutivnost naroda. Naravno, to je paravan, a stvarni cilj je ovladati mehanizmom koji omogućava pozicija dopredsjedavajućeg. Izborom gospođe Dujmović, HDZBiH bi u rukovodstvu imao dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštinom, što bi bilo pogubno za normalno funkcionisanje vlasti u ovom kantonu.

Tačnije, u svakom momentu bi mogli proglasiti da neki zakon, akt ili propis spadaju u listu vitalnih nacionalnih interesa. Također, pozicija predsjedavajućeg bila bi ugrožena, jer ne bi bilo prepreka da u ovom slučaju gospodin Šerif Špago bude smijenjen ukoliko ne bi radio onako kako nekome odgovara. Da budem jasnija, HDZ bi bio apsolutni gospodar ovog kantona. Naravno, mi u SDP-u nećemo pristati na ovakav rasplet i svim demokratskim sredstvima ćemo se nastaviti boriti da do toga ne dođe.
Kako komentarišete navode članova Srpske liste da srpski narod u Parlamentu FBiH moraju predstavljati “autentični” Srbi?

– Moram priznati da mi je kao socijaldemokrati koji živi u 21. vijeku vrlo teško odgovoriti na ovo pitanje. Prethodno pitanje bi bilo koje je značenje ovog prefiksa? Interesantno je da se insistira na “autentičnosti” samo kada su pozicije i privilegije u pitanju. Nisam primijetila da su pominjali autentičnost kroz dugogodišnju borbu SDP-a za prava građana srpske nacionalnosti u HNK-u. O “autentičnosti” nije bilo govora ni kada je Ustavni sud FBiH donio presudu u korist građana srpske nacionalnosti u kantonima gdje nisu konstitutivni. I što je najbitnije, nisu digli svoj “autentični glas” protiv političkog licemjerstva kada je SNSD glasao protiv konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH (tri kantona).

Očito je da je “autentični” predstavnik samo osoba koja je po mjeri vladajućih, jer se takvom kvalifikacijom najlakše odstranjuju oni koji ne misle kao oni. Mogu samo da kažem da je ta “autentičnost” i dovela do toga da Srbi nisu konstitutivni u HNK-u i da će, nažalost, tako biti dok “autentični” vode zajednicu.

Je li SDP zainteresovan za učešće u vlasti na nivou FBiH?

– Organi SDP-a BiH donijeli su odluku da u ovom mandatnom periodu djelujemo kao opozicija.
Da li je ta odluka, po Vašem mišljenju, dobra, s obzirom na dosta dobar rezultat postignut u oktobru 2018?

– Na ovo pitanje, u svakom slučaju, nije moguće odgovoriti sa “da” ili “ne”. Tačno je da je cilj učešća na izborima participiranje u vlasti, jer je to jedini način da se implementira program za koji se zalažete i za što tražite podršku građana. Tačno je i da je SDP poboljšao izborni rezultat, ali su isto tako bitan preduslov koalicioni partneri iskrenih namjera. Imamo loše iskustvo iz mandatnog perioda 2010-2014, kada nam je fakturisano sve što tada nije bilo dobro.

Hrabar potez

U sadašnjim okolnostima, s obzirom na omjer i raspored snaga u zakonodavnim tijelima, bili bismo alibi za trenutnu političku i ekonomsku agoniju koja se svakodnevno usložnjava. Kao što rekoh, SDP jeste poboljšao rezultat, ali ne dovoljno da bi promijenio “ponašanje po inerciji”, po kojem je za vladajuće nedopustivo biti u opoziciji, jer, naprosto, država je njihovo vlasništvo.

Uskoro će i partijski izbori. Koji kandidat bi za Vas bio najbolje rješenje da u budućnosti predvodi SDP?

– Nermin Nikšić je preuzeo rukovođenje SDP-om u vrlo teškom trenutku, što je, prema mom mišljenju, bio vrlo hrabar potez. On je, također, pokrenuo reforme ka demokratizaciji partije. I izborni rezultat pokazao je da je SDP na dobrom putu da vrati povjerenje građana i zato mu treba dati podršku da sve to dovede do kraja. U svakom slučaju, ima moju bezrezervnu podršku.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu