Arifhodžić: Antifašizam kao putokaz

Nedavno je ugledni profesor Američkog univerziteta u Rimu podsjetio da je uticajni New York Times prije dvije godine upozorio na pojavu fenomena globalnog fašizma, što je uglavnom bilo ignorirano, da bi danas postalo vrlo aktuelno obzirom na globalna kretanja na svjetskoj sceni. Istovremeno, podsjetio nas je na esej istaknutog talijanskog intelektualca Umberta Ecca Vječni fašizam u kojem je pobrojano četrnaest elemenata ove zle ideologije. Sažeto, to su: kult tradicije, odbacivanje moderniteta, kult akcije radi akcije, kvalifikacija neslaganja kao izdaje, strah od razlika i drugog, opsesija zavjerama, prezir prema slabijim, shvaćanje rata kao prirodnog stanja (a ako nema rata, onda može manipulacija žrtvama, lažnim herojima – zločincima, kultom smrti, falsifikovanjem istorije, do zloupotrebe nogometa i svega što bi trebalo da spaja a ne razdvaja ljude), uz naglašeni mačizam i prezir žena, novokomponovani govor i selektivni populizam.

Uznemiren sam spoznajom da se u našem raspolućenom društvu prepoznaju skoro svi elementi vječnog fašizma, a zabrinut jer su nacionalističke partije kroz politiku, nemilosrdnu vlast i pljačku legalizirale ovakvo stanje kao normalno. Zastrašujuća spoznaja za sve nas.

Danas se jasno vidi da živimo u kultovima ne jedne nego tri tradicije, tri istorije, trojstva svega i svačega. Svakodnevno gledamo kako nas blefiraju da se zalažu za savremenost, a praktično odbacuju sve što je moderno, od vraćanja izgleda ženi od pre sto godina do elemenata prezira prema slabijem polu. Govore o stalnim zavjerama jednih protiv drugih i navodno međunarodne zajednice protiv svih. Koriste govor mržnje, anatemišu neistomišljenike, a pojedinca koji se ne složi sa etno kolektivitetom proglašavaju izdajnikom. Grubo ugnjetavaju i preziru slabije, što se očituje kroz bahatost vlasti prema povratnicima, borcima, radnicima, omladini, penzionerima i drugima; kroz likovanje novokomponovanih bogataša nad siromašnima; kroz propagiranje sukoba kao stanja produženog rata, što pogoduje nacionalistima svih boja, čime podupiru svoje ambicije u BiH. Populizam, primitivizam i pauperizcija su postali naša svakodnevica.

Dakle, približavamo se  tački poslije koje nema povratka.

Smijemo li dozvoliti dalje degradiranje našeg društva? Ne, apsolutno ne!

Šta raditi? Učiniti sve da protagoniste takvih pojava uklonimo sa političke i društvene scene, uz  spriječavanje nastavka profašističkih tendencija i obavezu da pošaljemo u prošlost nacionalističke politike, koje su gotovo razbile našu Bosnu i Hercegovinu.

Težak je to zadatak, ne uvijek s izgledom na uspijeh, obzirom da je nacionalistička pošast duboko  ukorijenjena u naše državno tkivo. Vrijeme ističe i ne smije biti odustajanja od tog zadatka jer naša zemlja nema alternativu, mora graditi svoju budućnost na osnovama antifašizma, pluralnog društva, snažnog građanskog osjećaja pripadnosti državi i njene uključenosti u euroatlansku porodicu naroda. Za takav pothvat treba imati ljude koji imaju hrabrost, snagu, znanje i čestitost da mogu donijeti promjene. U Bosni i Hercegovini ih ima, u to sam uvjeren.

Na čelu tog ešalona je Denis Bećirović, čovjek kojem trebamo vjerovati obzirom da je dosadašnjim  životom i radom pokazao sve kvalitete i kao čovjek, naučnik, parlamentarac i političar.

Zašto ću dati svoj  glas Denisu Bećiroviću za člana Predsjedništva BiH?

 1. Znam da je odlučan borac protiv svih pokušaja fašizacije našeg društva. Dokazao je to kao najaktivniji i najefikasniji parlamentarac u radu Parlamentarne skupštine BiH, kroz:
 • Prijedlog za donošenje Zakona o zabrani izazivanja nacionalne, vjerske, rasne i svakog oblika mržnje;
 • Inicijativu da se zabrani imenovanje ulica u Mostaru po ustaškim zločincima iz Drugog svjetskog rata;
 • Prijedlog o afirmiranju vrijednosti ZAVNOBIH-a u Bosni i Hercegovini i ustanovljavanju Zakona o nagradi ZAVNOBIH-a;
 • Prijedlog Zakona o zabrani negiranja, poricanja i minimiziranja genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini;
 • Prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i
 • Zaključak da se Parlamentu Kanade izrazi zahvalnost za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

To najbolje govori o kakvom je čovjeku, parlamentarcu i političaru riječ. Zato sam siguran da će znati i dalje se efikasno suprotstavljati protagonistima fašizma u našoj zemlji. Bosna i Hercegovina mora s ponosom baštiniti svoju antifašističku prošlost i afirmirati vrijednosti antifašizma koje su, uostalom, trajno utkane u temelje moderne Evrope. U javnosti je više nego prepoznatljiv angažman Denisa Bećirovića na afirmiranju antifašizma u našoj zemlji, a time i europeizma, što ga  nesumljivo  pozitivno izdvaja od drugih kandidata na predstojećim izborima.

 1. Nepokolebljivi je zagovornik euroatlanskog puta naše zemlje, a kao parlametarac ne dopušta da se prioriteti vanjske politike BiH reduciraju i uporno radi da naša zemlja što prije postane članica NATO i EU, zbog čega je:
 • predložio Nacionalni program integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju;
 • uputio inicijativu o privlačenju direktnih inozemnih investicija u Bosnu i Hercegovinu;
 • predložio Zakon o dijaspori BiH.
 1. Pokazao je da na principijelan i argumentovan način govori u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Briselu ili drugdje o bitnim pitanjima za državu Bosnu i Hercegovinu. Denis Bećirović ima veliki kapacitet, znanje i odlučnost da uspješno vodi vanjsku politiku BiH. Čovjek je kojeg u inostranstvu prepoznaju kao graditelja dobrih odnosa naše zemlje sa svijetom, posebno sa susjedima. On je političar sa iskustvom obzirom da je osam godina bio član Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine BiH, a kao čelnik Parlamentane skupštine BiH dokazao se u parlamentarnoj diplomaciji  dostojanstvenim zastupanjem interesa BiH, čemu sam svjedočio u Rimu, Sarajevu i drugim prilikama. Kao eminentni univerzitetski profesor povezao je znanje naučnika sa iskustvom političara, što ga izdvaja od drugih kandidata i posebno  preporučuje da mu se povjeri vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine. U proritete je uvrstio potrebu odličnih odnosa sa Vašingtonom, Briselom, Berlinom, Parizom, Londonom, Ankarom, zemljama Organizacije islamske konferencije, unapređenje odnosa sa Moskvom, Pekingom  i drugim prijateljskim državama u svijetu. Zato sam uvjeren da će kao budući član Predsjedništva BiH osigurati bolji položaj naše zemlje na međunarodnom planu.
 2. Ni jedan parlamentarac niti političar u Bosni i Hercegovini nije učinio više za dijasporu od Denisa Bećirovića. Dugotrajnim naporima izborio se da njegov nacrt Zakona o dijaspori BiH bude pretočen u inicijativu Vijeća ministara BiH i upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje. Zalaže se da matica i iseljena Bosna i Hercegovina budu povezane neraskidivim nitima, da njeni građani, bez obzira gdje se nalaze, osjećaju domovinu kao zajedničku kuću svih njenih građana. Nastaviće sa naporima da se dijaspori osigura neposredno predstavljanje u zastupničkim organima naše države.
 3. Denis Bećirović se bori za demokratsku Bosnu i Hercegovinu kao državu koja na isti način tretira sve svoje građane i narode, faktor je okupljanja i ujedinjenja a ne podjela, govori jezikom koji razumiju naši ljudi, a do rezultata dolazi dugotrajnim radom i uz uvažavanje mišljenja građana širom Bosne i Hercegovine.
 4. Često govorimo da mladima treba vjerovati da mogu bolje, brže i bezbolnije izvesti Bosnu i Hercegovinu iz slijepe ulice u koju je zašla. Dok mi samo pričamo, u Francuskoj građani biraju za svog predsjednika Emanuela Makrona, u Poljskoj Andrzej Dudu, u Španiji premijera Pedra Sančeza, u Srbiji Anu Brnabić, u Austriji Sebastijana Kurza i druge mlade ljude dokazane u Evropi. Vrijeme je da pređemo sa riječi na djela i izaberimo Denisa Bećirovića za člana predsjedništva, čovjeka koji pripada generaciji ovih državnika sa kojima dijeli iste ili slične poglede prema budućnosti.
 5. Denis Bećirović je dijete Bosne i Hercegovine, vrijedan, pošten, odgovoran, obrazovan i ugledan mladi političar, profesor univerziteta i nadasve čovjek iz naroda koji zna kako pomoći svojoj zemlji u momentu kada joj najviše treba njegov angažman. Krajnje je vrijeme da pri izboru ne dajemo povjerenje bâbinim sinovima i njihovim produženim rukama, novokomponovanim bogatunima, nedokazanim ili ljudima opterećenim ratnom prošlošću. Glasajući za Denisa Bećirovića mi biramo budućnost i brži izlazak iz ćorsokaka u koji su nas doveli nacionalisti svih boja.

Vjerujem da će Denis Bećirović uspjeti okupiti pod zastavu Bosne i Hercegovine sve njene patriote, najveći broj naših građana, pripadnika svih naroda, i bošnjačkog iz kojeg potiče, jer mu većina  birača vjeruje da može najviše uraditi za državu Bosnu i Hercegovinu, i za sve njene građane.

Zato ću glasati za Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, a pozivam sve da ga masovno podržimo i osiguramo mu izborni kapacitet da može mijenjati postojeće nezadovoljavajuće stanje u našoj zemlji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.