SDP Tešanj

Arhiva jednog istorijskog perioda se mora zaštiti, kako bi mogla služiti svojoj svrsi

U vremenu, kada se sve češće, neki politički istoričari, utrkuju ko će više ocrniti period od završetka Drugog svjetskog rata, ’45. pa do devedesetih, nužno je i korektno progovoriti objektivno, na osnovu dokumenata iz arhiva društveno-političkih organizacija i institucija državne vlasti, ne izostavljajući i kritike i pohvale.

Kudeći druge, ne može se uzdizati, a ništa ne uraditi bolje.

Zato, nije slučajno uništavana arhiva, iako zakonom zaštićena, a ne vjerujemo da to odgovorni u BiH nisu znali, preuzimajući vlast nakon Prvih višestranačkih izbora.
Tako se i arhiva Društveno-političkih organizacija, a vjerovatno i drugih institucija u našoj Općini, bukvalno, izbacila kao smeće.
Arhiva Opštinske organizacije Saveza komunista Tešanj je izbačena u jedan prostor, otvoren, koji je prokišnjavao i tako izložena uništenju.

Svjesni istorijske vrijednosti ove arhive, OO SDP BiH Tešanj se organizovala na zbrinjavanju iste, obraćali smo se, istina usmeno, ustanovama i institucijama, za koje smo smatrali da bi trebali preuzeti arhivu, ali nije bilo interesa uz razne isprike.
Zato, bili smo prinuđeni da građu skladištimo u neuslovnim privatnim prostorijama, kojom prilikom je dio po dio i uništavan.
Oko stotinjak vreća preseljavano je već pet puta, jer za obimnu nije bilo lako pronaći odgovarajući prostor.

Ovim putem želimo skrenuti pažnju javnosti, kao i nadležnih i odgovornih da se mora iznaći način da se arhiva jednog istorijskog perioda zaštiti, kako bi mogla služiti svojoj svrsi, posebno naučnim djelatnicima u čuvanju naše nacionalne istorije.

U interesu je istine da se konsultuju dokumneti, a ne falsifikovanje, istorije, kako danas uporno čine tzv. povjesničari, pa tako i kod nas u Tešnju.

TEŠANJ ZA SVE NAS!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu