Kantonalni odbor SDP SBK

Apsurd je da HDZ imenuje ministra iz reda srpskog naroda u Vladi SBK

Već skoro četiri mjeseca, od oktobarskih općih izbora u Bosni i Hercegovini, aktuelno je pitanje slaganja i preslagivanja vlasti, prebrojavanja zastupnika u skupštinama i parlamentima, te brojanja krvnih zrnaca svakog izabranog zastupnika i njegovog nacionalnog opredjeljenja.

Iako je situacija relativno jasna u Srednjobosanskom kantonu, gdje SDA i stranke okupljene oko Hrvatskog nacionalnog saveza imaju ukupno 20 izabranih zastupnika u Skupštini, što čini dvotrećinsku većinu neophodnu za izglasavanje Vlade, unutarstranačka raspodjela „plijena“ već izaziva trzavice – kako personalne tako i međuopćinske.

S druge strane, Ustavom Kantona definisano je da u sastav kantonalne Vlade SBK/KSB ulaze po četiri predstavnika Bošnjaka i Hrvata i da je jedno mjesto rezervisano za ministra iz reda srpskog naroda, za koga je već izvjesno da će ga imenovati HDZ uz saglasnost SDA, što predstavlja jedan od apsurda imenovanja ove vlasti, posebno iz razloga što je upravo HDZ najglasniji u optužbama na račun drugih da se predstavnici Hrvata u institucijama Bosne i Hercegovine imenuju od strane druga dva naroda.

Ovog puta oni upravo rade potpuno isto – imenuju predstavnike srpskog naroda bez saglasnosti, kako to oni vole reći, legalnih i legitimnih predstavnika Srba u Skupštini SBK, čime upravo potvrđuju da je njihova tobožnja i deklarativna borba za ravnopravnost svih naroda u Bosni i Hercegovini, ustvari, samo borba za fotelje bez ikakve brige za narod koji predstavljaju.
Socijaldemokrtska partija Bosne i Hercegovine čvrstog je stajališta da je Bosna i Hercegovina država sva tri njena naroda i svih građana koji žive na ovim prostorima, i kao takva je jedina moguća.

Izgradnja zajedničkog života je jedina naša budućnost i mora biti vođena povjerenjem i istinskom ravnopravnošću svih njenih građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, što je imperativ našeg rada. Bosna i Hercegovina za sve nas.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu