Foruma žena OO SDP BiH Ilidža

Antifašizam je ideja svih koji žele društvo jednakosti, pravde i solidarnosti

Sinoć je na Ilidži, u organizaciji Foruma žena OO SDP BiH Ilidža, održan Okrugli sto u povodu obilježavanja oslobođenja grada Sarajeva od fašizma 1941-1945. godine, na temu “Uloga žena u antifašističkoj borbi za oslobođenje”.

Nakon pozdravnog obraćanja moderatorice Okruglog stola, vijećnice u Općinskom vijeću Ilidža, Smiljane Viteškić i odavanja počasti ženama, ali i svim Titovim partizanima koji su dali svoje živote za oslobođenje Sarajeva i cijele nam bivše zajedničke države, skupu se obratio uvodničar Muzafer Šehović, predsjednik Odbora za afirmaciju vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti BiH- SDP BiH i poštovalac ženskog pokreta za bolji društveni položaj žena u društvu danas.

Pozivajući se na istorijske dokumente iz perioda antifašističke borbe naroda i narodnosti BiH 1941-1945.godine, uvodničar je iznio veoma impozantne podatke o broju žena koje su se, u najsudbonosnijim danima naše istorije, sa istim žarom kao i muškarci širom Jugoslavije, odazvale pozivu na ustanak i pokazale da nisu ništa manje hrabre od muškaraca,već od prvih dana ustanka počeo je proces socijalnog oslobođenja žena i političke borbe za ravnopravnost u okviru KPJ koja je organizovala i vodila općenarodni ustanak, u čemu su i male ogromnu podršku i ohrabrenje Jososipa Broza Tita.

Iznoseći konkretne podatke o broju nositeljica visokih vojnih činova u partizanskim jedinicama, broju “narodnih heroja”, broju učesnica u donošenju krupnih odluka 1. i 2. zasjedanja ZAVNOBIH-a, broju poginulih i značaju organizovanja AFŽ-a za jačanje općenarodnog otpora za konačno oslobođenje, uvodničar je uspio da potakne konstruktivnu raspravu više učesnika Okruglog stola.

Bila je to prilika da, ne samo afirmišemo značaj uloge žena u antifašističkoj borbi naroda i narodnosti za oslobođenje BiH i zajedničke države od fašizma, nego i da ukažemo na sve izraženije nasrtaje na vrijednosti antifašističke borbe uopće, te da u skladu sa uslovima vremena u kojem živimo, naglasimo, da samo jačanjem mehanizama borbe za ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca u institucijama vlasti, može rezultirati uspješnom političkom borbom protiv novih oblika fašizma i izgradnjom demokratske države ravnopravnih građana i naroda.

Antifašizam je ideja Evrope, ideja budućnosti, ideja svih građana i građanki koji žele društvo jednakosti, pravde i solidarnosti, zasnovano na najvećim standardima ljudskih prava i sloboda, temeljna je poruka Okruglog stola.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu