Ambasador SAD Eric Nelson posjetio SDP: Pitanja građana staviti u prvi plan

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić primio je u radnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona, pri čemu su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji i temama bitnim za budućnost BiH, te učešću SAD u našoj zemlji. Pored ambasadora Nelsona, delagaciju su činile i direktorica Misije USAID u BiH Nancy J. Eslick, te šefica političkog odjela Ambasade SAD Kate McGeary.

Pored razmatranja ograničenja Dejtonskog sporazuma, razgovaralo se i o pitanjima povratka, problemima pri glasanju i izazovima sa kojima se povratnička populacija susreće.

Predsjednik SDP Nermin Nikšić uputio je ambasadora u stanje na terenu, ali i skrenuo pažnju da problemi sa izborima imaju širi obim, počev od neregularnosti i činjenice da brojači, a ne glasači odlučuju izbore, te da politička većina blokira usvajanje transparentnijeg načina glasanja, iako zakonska rješenja za to već postoje.

Na sastanku se razgovaralo o ekonomskim temama, gdje se usaglasilo da ekonomska pitanja trebaju doći u prvi plan, zbog zapošljavanja većeg broja radnika. Nikšić je naglasio da je upravo SDP tako vodio svoju kampanju i nudio rješenja za ključna pitanja. Također, rečeno je kako suzbijanje korupcije i kriminala treba biti prioritet. Nikšić je naglasio i upoznao ambasadora da je SDP pripremio i insistirao na setu antikoruptivnih zakona koji su usvojeni, ali se već pet godina opstruira njihova primjena od strane Federalne vlade.

Nikšić je ponovio poznati stav i opredjeljenost SDP-a za NATO integracije, te u svjetlu dogovora tri lidera izrazio sumnju da će ANP biti stavljen u drugi plan.

Na sastanku se također ukazalo na pozitivne primjere Vlade KS, gdje sjede i ministri iz SDP-a, koja je stavila pitanja građana na listu prioriteta, što je interes i USAID-a kroz brojne projekte koje podržavaju u BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu