Aner Žuljević

Aluminij je propao zbog lopovluka i mešetarenja, a ne cijene električne energije

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je u toku u Sarajevu u okviru delegatskih pitanja, Aner Žuljević (SDP) se osvrnuo na Aluminij u Mostaru, kao i situaciju sa deponijom Uborak u Mostaru.

– Svakodnevno slušamo spin kako je Aluminij propao zbog visoke cijene električne energije. To nije tačno, propao je zbog lopovluka, mešetarenja, koji nas je doveo u poziciju da ostajemo bez 900 uposlenka. Od Finansijske policije tražim podatke o počinjenju krivičnih djela u Aluminiju dostavljenih prema nadležnim tužilaštvima. U 2015. godini je bilo devet izvještaja o izvršenju krivičnih djela – rekao je Žuljević.

On se dotakao i nedavne intervencije policije prema građanima Mostara kod deponije Uborak.

– Policijski službenici su upotrijebili silu prema građanima koji su branili svoje pravo na zdrav život. Tražim od Federalne uprave za inspekcijske poslove da nam kaže šta je urađeno po zaključku Vlade FBiH i zašto nisu kada je istekla okolinska dozvola zapečatili deponiju Uborak – rekao je Žuljević.

Delegat Segmedina Srna-Bajramović (SDP) je tražila da se u narednom periodu zakaže tematska sjednica o implementaciji Zakona o  transplantaciji organa i tkiva. Ukazala je da implementacija ide veoma teško.