Aljović: Čista borba za čistu pobjedu i novo doba

Može se reći da SDP ima historijsku šansu da Bosnu i Hercegovnu izvuče iz tragičnog zagrljaja nacionalizma. Služeći sebi i svojim promotorima, pokazalo se da nacionalizam uništava cijele narode.

SDP-ov kandidat za Predsjedništvo na oktobarskim izborima Denis Bećirović dobio je do sada široku podršku, od Bošnjačkog pokreta preko Srpskog građanskog vijeća i hrvatskih intelektualaca do udruženja Roma. Njegova pobjeda je u ovom trenutku potpuno izgledna. Nacionalne stranke su razbile na proste faktore svaki osjećaj za zajedništvo, pa Bećirovićeve poruke djeluju kao buđenje nove nade.

Ono što su iz SDA spočitavali Bećiroviću, glasači su prepoznali kao vrlinu. Između ostalog, rekao je da nakon što bude izabran u Predsjedništvo BiH odstupit će sa svih funkcija u stranci. Na taj način bi spriječio svaki potencijalno loš utjecaj nekih ljudi iz SDP-a na Predsjedništvo.

“Neću biti samo kandidat SDP već i drugih političkih partija i građana“, rekao je Bećirović.

Kakvu dijagnozu bh. društva daje ta široka podrška SDP-ovom kandidatu? Građani Bosne i Hercegovine siti su straha i podjela. Siti su zaštite nacionalnih interesa preko njihovih leđa. Dežurni čuvari nacionalnih interesa u BiH, račun redovno prave bez onih koji ga na kraju masno plate. ‘Devedesetkina’ kandidatkinja za Predsjedništvo BiH Diana Zelenika to je objasnila otprilike ovako: “Oni što su najglasniji u zaštiti nacionalnih interese rasturili su nam porodice i domove”.

Može se reći da ljevica ima historijsku šansu da Bosnu i Hercegovnu izvuče iz zagrljaja nacionalizma. A, može ljevica i da propusti tu priliku. Služeći samo sebi i svojim odabranim članovima, može uništiti jednu obećavajuću ideju, ideju nade, pravde, mira i boljeg sutra.

Za početak lider DF-a Željko Komšić mora obuzdati razne “miletiće” i zaustaviti sve otrovne strelice prema SDP-u. Svaki eventualni kriminal unutar SDP-a neće riješiti bilo kakva salonska saopćenja DF-a i GS-a. Natezanje glasača između dvije lijeve stranke može dovesti samo do pucanja na oba kraja. Niko nikom k’o svoj svome. Ako ljevica na izborima ne ide ujedinjena, onda za početak može barem osmisliti zajedničku platformu koja bi podrazumijevala izostanak bilo kakve međusobne diskreditacije.

Politička podmetanja su uvijek bila najprimitivnija sredstva u borbi za vlast. Previše liči na kampanje nacionalističkih partija. Dakle, ljevica mora u čistu borbu, za čistu pobjedu i novo doba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu