Irfan Čengić

Aljoša, Ustav, zakon i poslovnik u ruke, jer istekli su svi rokovi za imenovanje Vlade FBiH

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić reagovao je na izjavu dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoše Čanpare, koji je u svom pravdanju priznao da postoji poslovnička mogućnost da se sazove sjednica Doma naroda bez HDZ-a, jer je prošlo 13 mjeseci od izbora, a FBiH se nalazi u historijskoj krizi.

“SDA i Čampara imaju mogućnost sazvati sjednicu Doma naroda PFBiH, jer SDA i bošnjacki partneri imaju dvije trećine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda (i podršku SDP-a da se odblokira uspostava vlasti). Pravo je pitanje zašto ne pokrenu sazivanje sjednice i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i pokažu da li samo HDZ blokira uspostavu vlasti ili su i oni saučesnici?”, naglašava Čengić.

Čengić navodi da Čamparine poruke ne bi uzimao za ozbiljno, jer ipak je to ministar kojem su oboreni svi izvještaji o radu i koji ima najnižu ocjenu od svih ministarstava u Vladi, te u čijem izvještaju stoji da u 21. stoljeću nije sposoban uvesti internet u Policijsku akademiju i koji je dozvolio da se u specijalnu jedinicu FUP-a biraju kandidati po nacionalnosti, a ne po rezultatima testova.

“Znam da vam je u interesu da se ne formira nova Vlada, jer vi niti po jednom kriteriju ne možete biti ponovo ministar. Ali, barem 13 mjeseci nakon izbora poslušajte poruku vašeg predsjednika Izetbegovića, učinite konkretan korak i obratite se Klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH i pokrenite postupak sazivanja sjednice i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, u skladu sa poslovnikom”, dodaje Čengić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu