50 miliona KM u crnim fondovima

Aleksić: Zbog nelegalnih radnji u sektoru osiguranja u entitetima, BiH godišnje gubi desetine miliona KM

 “U sklopu policijske akcije “Zadruga”, koja se nedavno desila i još traje na području Federacije BiH, u kojoj je otkriven lanac finansijski nezakonitih transakcija, SDP BiH ukazuje na višegodišnji problem poslovanja na tržištu osiguranja u Republici Srpskoj i FBiH. Zbog pasivnosti nadležnih institucija godišnje iz sektora osiguranja u RS se zbog ovog problema protivzakonito odlije oko 50 miliona KM”, rekao je Ognjen Aleksić, član Glavnog odbora SDP BiH.

Aleksić je dalje rekao da ovakav način rada svakako ne doprinosi stabilnosti sektora osiguranja, koje je po svojoj prirodi apsolutno zakonito i legalno, ali zbog ovoga postaje crno tržište sa nelegalnim novčanim tokovima.

“Pedeset miliona KM se umjesto ulaganja u državne obveznice ili u društvenu zajednicu odliva u crne fondove, a posebno odbija bilo kakva ulaganja stranih investitora u RS.

Želimo da javnost u Republici Srpskoj zna da se zbog pasivnog rada nadležnih organa pojavljuje ogroman višemilionski keš bez dokazanog porijekla sa ogromnim štetnim posljedicama po javne državne fondove, koji ostaju uskraćeni za velike novčane iznose na godišnjem nivou.

Stoga postavljamo pitanje Ministarstvu finansija u Vladi Republike Srpske i Agenciji za osiguranje Repubike Srpske, čije interese brane i otkud ovoliki gotov novac u opticaju u sektoru osiguranja i ko je odgovoran za višegodišnje probleme u osiguranju motornih vozila u Republici Srpskoj?”, navodi Aleskić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu