KO SDP HNK

Aktuelna vlada mora biti smijenjena jer četiri godine nije uradila ništa u obrazovanju

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona koja na kraju mandata imenuje članove zajedničkog povjerenstva koje će činiti predstavnici Vlade, sindikata i eksperti, a na čijem čelu će biti ministar Hadžović s ciljem da se izradi analiza stanja u području osnovnoga obrazovanja je dokaz apsurda koji živimo i šamar svim učiteljima, roditeljima i djeci.

Nevjerovatno je da živimo u tako neodgovornom društvu u kojem svjedočimo da se sudionici razgovora na isteku mandata i izgubljene 4 godine slažu kako je potrebno u što kraćem roku uraditi analizu i uputiti Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Na ovaj način se još jednom potvrdilo kako je aktuelna Vlada HNK obrazovni sistem sve ove godine gledala isključivo kao glasačku mašineriju i uhljebljivanje kadrova bez bilo kakvog interesa za sistem, djecu i ishodišta učenja kakva trebaju generacijama budućnosti.

Izgubili smo 4 godine u marketingu premijera o stipendijama, kao da daje svoj novac, a ne novac građana Kantona koji kao porezni obveznici financiraju svoju djecu..

Nismo imali niti jedan reformski potez, osim nastavljenog projekta utopljavanja objekata započet u prethodnoj vladi, a katastrofa je da u mandatu nismo imali niti jedan predloženi zakon koji se odnosi na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

U međuvremenu smo dobili jos jednu privatnu visokoškolsku ustanovu sa upitnim kadrovskim i logističkim kapacitetima, kao mehanizam promocije diploma kao rezultat novca, a ne znanja.

Pozivamo sindikate da umjesto što drze lotre pogubljenoj vladi, traže od izbornih pobjednika uspostavljanje nove vlade sa jasnim mandatnim programom i mjerama u obrazovanju, novim kadrovima koji imaju viziju i znanje da istu provedu.

Aktuelni predstavnici vlasti su pokazali da ne znaju nista osim lutati u svom ličnom marketingu, i u tom procesu doslovno bacati nas novac bez bilo kakvog smisla i svrhe na političke poticaje sponzorirajući vlastite koruptivne procese.