Elvir Karajbić

Ako se HDZ ne slaže sa Zakonom o izbornim jedinicama, može ga poslati na Ustavni sud

Iz SDP-a Bosne i Hercegovine su danas saopćili da u Federalnom parlamentu postoji većina koja će izglasati donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

Istaknuto je kako će šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke pismeno ozvaničiti davanje podrške tom zakonu.

Ustavni sud BiH izbrisao je odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Vlast nije uspjela postići novi dogovor oko popune delegata, nakon čega je ovo pitanje ostalo neriješeno manje od četiri mjeseca pred izbore.

HDZ BiH predlaže da se hrvatski delegati u Domu naroda FBiH biraju samo iz onih kantona u kojima su Hrvati većina, kao i Bošnjaci iz kantona u kojima je taj narod većinski, što je neprihvatljivo drugim strankama u FBiH, iz kojih navode da je takav prijedlog HDZ-a BiH u suprotnosti sa evropskom praksom.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić rekao je agenciji Patria kako Prijedlog zakona o izbornim jedinicama kojeg su podržali iz SDP-a, DF-a, SDA, NS-a i SBB-a zadovoljava evropske standarde.

Na pitanje da li HDZ BiH Prijedlog izmjena zakona o izbornim jedinicama može blokirati na Domu naroda FBiH, Karajbić objašnjava:

„Ukoliko na Domu naroda ’30 ruku’ podrži ovaj prijedlog zakona, zakon se smatra usvojen. Naravno, svaki od predstavnika konstitutivnih naroda može pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko se to desi, Ustavni sud BiH utvrđuje da li je zakon ustavan. Ako Sud ocijeni da nije bilo kršenja vitalnog nacionalnog interesa, zakon se smatra validnim“.

Šef Kluba SDP-a u Parlamentu FBiH smatra da je Prijedlog zakona o izbornim jedincima kojeg podržava pet političkih partija iz FBiH ustavan i u skladu sa evropskim načelima.

„Ustavna kategorija je da se iz reda svakog konstitutivnog naroda bira najmanje po jedan delegat u Dom naroda FBiH iz svih kantona u Federaciji, ukoliko je on izabran /u kantonalnu skupštinu/. Mi smo novim prijedlogom predvidjeli i drugi krug, koji kaže da ako se na taj način delegat ne može izabrati u Domu naroda FBiH, /jer nije izabran u kantonu/, onda se njegovo mjesto popunjava iz onih kantona gdje ima dovoljno predstavnika tog konstitutivnog naroda“, rekao je Karajbić, piše Patria.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za utorak i četvrtak. Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata pet političkih partija nije na dnevnom redu tih sjednica. Prijedlog je na dnevni red moguće uvrstiti naknadno.

nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.