Nerkez Arifhodžić

Ako je i od Alijinog Bakira, previše je!

Nedavno, pri kraju kampanje za izbore 2018. godine, prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, napisao je: „Izbacivanje pristupanja NATO-u iz Strategije vanjske politike Bosne i Hercegovine je nedopustiva greška!“  Ocijenio je nedopustivim relativiziranje eksplicitnog cilja Bosne i Hercegovine da postane članica NATO. Dodao je: „Izetbegović, Čović i Ivanić su, usvajanjem Strategije vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023 (13.03.2018.) izostavili jasnu formulaciju da je strateški prioritet Bosne i Hercegovine članstvo u NATO. Na ovaj način je revidirana ranije utvrđena vanjska politika, obrazložena u dokumentu Predsjedništva BiH iz 2003. – Opći pravci i prioriteti za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, u kojem je članstvo naše zemlje u NATO u vrhu strateških prioriteta. Ovim postupkom tri člana Predsjedništva BiH su oštetili našu državu i vratili je unazad na euroatlanskom putu.“  Tako je temeljni strateški, sigurnosni i razvojni cilj Bosne i Hercegovine doveden u pitanje. Prof. dr. Denis Bećirović obećao da će uraditi sve da se ispravi sramni čin kolektivnog šefa države, kojem je kumovao Bakir Izetbegović, tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na ovakav čestiti stav Bećirovića podigla se SDA-ova hajka, koja je negirala da je Bakir Izetbegović dao koncesije Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću, iznoseći da su obaveze Bosne i Hercegovine na putu u NATO sadržane u Zakonu o odbrani. Time su željeli zamagliti kukavički i dubiozni stav Izetbegovića u prihvatanju dokumenta Predsjedništva BiH u kojem NATO nije apsolutni prioritet. U mnoštvu izjava, komentara i stavova u izbornoj kampanji, ovo pitanje nije dobilo adekvatan publicitet, a izborni štab kandidata Šefika Džaferovića, sadašnjeg člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, inače, Bakirovog alter ega, mislio je da se time zatvara ova obmana bosanskohercegovačke javnosti i bošnjačkog naroda. Očito su se prevarili. Dvojac Izetbegović – Džaferović, samo u jednom danu, razgolitio se i pokazao svoje pravo lice. Alijin Bakir kaže da je Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a, ponudio reducirani pristup Bosne i Hercegovine NATO-u., nije rekao onako jaranski, kao da mu je to babovina,dok Šefik Džaferović izričito kaže: „Za članstvo u NATO potrebna je nova odluka Predsjedništva BiH“.  Znači, u fundamentalnom dokumentu za vanjsku polituku naše države nema izričite obaveze članstva BiH u NATO za što je potrebna nova odluka. Ne, gospodine Džaferoviću, ne može odluka zamjeniti dokument, moraćete se potruditi da ispravite kardinalnu grešku Alijinog Bakira i da odredbu o članstvu u NATO unesete u Strategiju vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018 – 2023. Želim Vam da u tome uspijete, jer je to nasušna potreba naše zemlje, svih Bosanaca i Hercegovaca, posebno onih koji su bili žrtve i podnijeli pogrom agresije. Vi znate dovoljno o tome jer ste bili na isturenoj liniji odbrane zemlje. Niste bili u trezoru.

Otvaram pitanje u kojem kapacitetu je Bakir Izetbegović ponudio reducirani NATO Miloradu Dodiku, vjerovatno kao lider Stranke demokratske akcije, a ne znam da li je to bila odluka rukovodstva te stranke. Vjerovatno jeste, obzirom da se Bakir slobodno razbacuje sudbinom ove države, umišljajući da mu je ona babovina, a SDA sa uobraziljom da može odlučivati u ime bošnjačkog naroda i drugih građana ove zemlje. Pogrešno misle i rade. Krajnje  vrijeme je da polože račun i prestanu s obmanama.

Ne želim nabrajati sve propuste političara Bakira Izetbegovića i njegove stranke, to će uraditi njegovi birači i objektivni istoričari, jer neće moći izbjeći suočavanje sa istinom kao što je devalviranje puta Bosne i Hercegovine u NATO.

Vjerovatno je da iver ne pada daleko od klade. Za mene nisu problem pojedinci, pa ni Bakir Izetbegović ad personam, iako on predstavlja kontinuitet politike kolaboracionizma svoga oca sa etnonacionalnim partijama od 1991., od kada samo što nam nisu procvjetale ruže i što ne jedemo zlatnim kašikama, kako su nas obmanjivali i u tome uspijevali više od četvrt stoljeća. Za mene je problem što se spoljni svijet ubrzano mijenja, što su sve složeniji odnosi i procesi, neizvjesnija budućnost, što Bosna i Hercegovina ima sve manje iskrenih i strateških partnera, što se stanje svijesti domaće nomenklature ne mijenja nabolje i što se isti ciljevi hegemonističkih politika susjeda žele ostvariti drugim metodama, uz iste poluge kao i prije četvrt vijeka. Uz svu spoznaju o tome, a siguran sam da su i analitičari SDA došli do sličnih zaključaka, Bakir Izetbegović se ponaša kompromiserski radi „komada vlasti“ sa Draganovim HDZ-om i Miletovim SNSD-om. Podsjeća me na oca Aliju, koji je u martu 1993. godine, kada je Predsjedništvo RBiH odbilo srpsko-hrvatski prijedlog o Bosni i Hercegovini kao konfederaciji srpske, hrvatske i bošnjačke republike, a izjavio: „Mi prihvatamo podjelu koju je nametnuo Zapad. Svijet nije spreman za vojnu intervenciju. Ništa više ne trebamo zasnivati na tim pretpostavkama“. Danas Zapad podstiče Bosnu i Hercegovinu da postane članica NATO, radi na stabilizaciji prilika u našoj zemlji koju podrivaju unutrašnji i vanjski faktori, bar deklarativno podržava sve što je euroatlanski put Bosne i Hercegovine, pa je čudnije postupanje Izetbegovića juniora.

Pitam se nije li iza zavjese Erdoanova ruka, ne želim reći turski faktor jer je ova država iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine. U sadašnjim okolnostima Erdoanovog antagonizma sa NATO on želi imati što širi krug onih koji ga razumiju i podržavaju. Njegov muslimanski brat Bakir, čiji je babo „ostavio Erdoanu u amanet Bosnu i Hercegovinu“, može svoje odnose sa  Erdoanom graditi izvan politike, to nije ni loše, dapače, međutim, nikako u ime države Bosne  i Hercegovine i na uštrb naše perspektive za članstvo u NATO.

Ne želim biti jednostran u ovom tekstu zamemarujući odgovornost za stabilnost i budućnost naše zemlje Izetbegovićevih partnera u vlasti. Međutim, nemam iluzija, oni su ponovo usmjerili svoje durbine prema Beogradu i Zagrebu. Zato je vrijeme je da se spriječi dalje degradiranje sigurnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine, obzirom da je dvostruki Brisel jedini svijetli horizont kojeg građani i narodi Bosne i Hercegovine moraju dosegnuti.

Nerkez Arifhodžić, ambasador