Saša Magazinović za portal Klix.ba

Ako iz SDA tvrde da bez njih neće moći, onda im SDP ne treba

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović izjavio je u razgovoru za Klix.ba da je zajednički dokument SDP-a, DF-a i Naše stranke o programskim prioritetima nove Vlade KS blizu realizacije, te da će nakon toga biti napravljen koalicioni sporazum.

“Odavno nisam osjetio ovako pozitivnu atmosferu gdje je mnogo važnije šta će se uraditi nego ko će dobiti koju poziciju. Ohrabren sam takvim pristupom. O pozicijama se šire glasine u javnosti, ali vjerujte da to do sada nije bio predmet razgovora. Sve ovo o čemu govorim kada je atmosfera dogovaranja u pitanju, odnosi se i na NiP, SBB i NBL.
Ove tri stranke su do sada bile vrlo korektne. Komunikacija postoji, redovna je, čini mi se i prilično iskrena. Pojedinačne pregovaračke pozicije su korektne, nema nekog uslovljavanja, mogu reći da postoji zajednički cilj, tako da bi ovo mogao biti početak jedne lijepe sarajevske priče”, kazao je Magazinović za naš portal.

On je kazao da građani očekuju da im se ponudi nekoliko realnih i provodivih obećanja i da vide promjenu u ponašanju vlasti, a ne samo druge ljude na ministarskim mjestima.

Principi za novu Vladu KS

Ističe da su njegova očekivanja od nove Vlade KS, kao i očekivanja građana, velika, te da ga raduje dosadašnji pristup gdje se u prvi plan stavlja program jer je po poštenije biti opozicija nego uzeti vlast i ne znati šta sa njom.

“Prije formiranja vlasti moramo sebi postaviti nekoliko pitanja: Mogu li nove kantonalne strukture garantovati da u Kantonu Sarajevo niko neće i ne smije biti gladan i pored toga da će nova vlast biti socijalno osjetljiva? Mogu li oni koji tvrde da su promjena obećati više pravde u društvu npr. tako da će se svi tenderi javnih preduzeća otvarati pred očima javnosti i da će zaustaviti praksu da poslove dobijaju povlašteni? Je li postoji spremnost da nova koalicija ponudi transparentnost rada Vlade tako što će omogućiti direktan prijenos sjednica da svi vide kako se i kakve odluke donose?

Može li nova koalicija obećati da će u svakom trenutku svaki građanin moći vidjeti šta se plaća iz budžeta Kantona Sarajevo, kome i u kojem iznosu? Postoji li spremnost nove koalicije da se građanima garantuje veća sigurnost tako što će se končno dati iskrena i bezrezervna podrška policiji, ali i pozabaviti temom korupcije u MUP-u i pravosuđu? Može li se obećati da će nova vlast biti drugačija od drugih i po tome što se neće baviti populizmom nego će mnogo više raditi nego što će pričati”, naveo je Magazinović.

Dodaje da ako su svi odgovori DA, onda vrijedi raditi na formiranju nove Vlade, a u suprotnom, vlast radi vlasti građanima ne treba i onda je pošteno reći da treba tražiti one koji će imati kapacitet da na gornja pitanja i još po neko, odgovore potvrdno.

Na upit kako komentira izjave iz DF-a da neće sa Narodom i pravdom, strankom koja ima veći koalicioni kapacitet u KS-u, Magazinović je rekao da ne bi ulazio u odnose između pojedinih stranaka.

“Prvo, ne vjerujem da će i jedni i drugi svojim stavovima i potezima ići na ruku dosadašnjoj vlasti. Drugo, ubijeđen sam da su i jedni i drugi opredjeljeni za značajnu promjenu političke paradigme u Kantonu Sarajevo i da su im promjene na bolje prioritet u odnosu na bilo šta drugo. Sve ostalo je manje važno, kao i to na koji način će svako od nas dati svoj doprinos projektu promjena. U ovom trenutku svi koji učestvuju u razgovorima pokazuju da su svjesni važnosti trenutka i svoje uloge u njemu”, tvrdi Magazinović.
Niko se ovdje više nikoga ne boji
Budući da iz SDA dolaze tvrdnje da bez te stranke neće moći, a pojedini zvaničnici te stranke govore da i kao partnera vide i SDP, Magazinovića smo upitali za komentar.

“SDP je prošao mnogo toga u posljednje četiri godine. Od lošeg izbornog rezultata 2014. i situacije u kojoj malo ko želi saradnju sa nama, preko unutarstranačkih promjena, do značajnog izbornog iskoraka i situacije u kojoj smo partija sa zaista velikim koalicionim kapacitetom koja je trenutno najpoželjni partner. To doživljavamo kao satisfakciju za uloženi trud u proteklom periodu. Javnosti su poznati naši stavovi o koalicijama, kao i to da se kod nas ne donose oduke na porodičnim sijelima, tako da je to izlišno ponavljati. Ako iz SDA tvrde da bez njih neće moći, onda im SDP ne treba i tada je posebno suvišna priča o nekakvom partnerstvu.

Ja ih samo molim da konstituišu vlast što prije mogu, radije danas, nego sutra.
Imam potrebu da kažem da SDA pravi ogromnu grešku svojim bahatim ponašanjem i potpuno pogrešnim pristupom. Ako misle da će nekoga zaplašiti izjave visokih političkih i policijskih dužnosnika kroz koje se jasno prepoznaje prijetnja opozicionim liderima ili pritisak preko njima odanih novinara i medija, onda su se katastrofalno prevarili. Niko se ovdje više nikoga ne boji. Zapravo, mogu reći da SDA takvim pristupom ulaže svoj maksimum da ostanu sami i jako im dobro ide. Ostavljam mogućnost i da ih neko potpuno pogrešno savjetuje, ali bez obzira, rezultat je isti”, kazao je Magazinović.

Govoreći o namjerama pojedinih iz CIK-a da donesu odluku o popunjavanju Doma naroda FBiH po principu popisa iz 2013., Magazinović je rekao da ne treba biti pravni ekspert da se zaključi da je to suprotno Ustavu.

OHR i CIK

“Čini mi se da im je i OHR to ponovio nekoliko puta. Puno ljudi se zaigralo, a pravna država će profunkcionisati kad-tad. Šta reći za instituciju i ljude koji na ovim izborima primjenjuju totalno suprotna pravila o dodjeli mandata u odnosu na prošle izbore? Naravno, kao što ni u politici ni u medijima nisu svi isti, ne tvrdim ni za članove CIK-a da svi krše zakone i ustave, ali da je katastrofalna situacija, jeste”, ističe Magazinović

On je dodao da je CIK institucija koja bi trebala u tehničkom smislu provoditi izbore, no da su se od takve institucije pretvorili u mini parlament gdje se vodi politika.

“Kada građani ne budu znali ko su članovi CIK-a i šta se dešava u toj instituciji, to će značiti da dobro rade svoj posao. Ovako, idemo od afere do afere. CIK je jedna od institucija čiji će rad biti u fokusu Parlamenta BiH u narednom periodu i mnogo toga će se tu morati promjeniti, ne samo ljudi”, zaključio je predsjednik Glavnog odbora SDP-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu