Elvis Botić

Ako budemo čekali više nivoe vlasti, mikro preduzeća u Žepču će postati prošlost – nužno intervenisati iz Budžeta Općine

Mikro preduzeća u općini Žepče su najbrojnija i čine 70% sveukupnog broja naših kompanija, veliki broj ovih preduzeća je direktno pogođeno zabranom o radu te je na taj način, njihovo ionako teško poslovanje dodatno ugroženo.

Odnos Vlade FBiH prema privredi u vrijeme pandemije je skandalozan, Vlada Zeničko – dobojskog kantona je nešto bolja, ali i njena subvencija plata je popraćena nepotrebnim birokratskim zahtjevima  koji vlasnike preduzeća u Žepču nepotrebno izlažu troškovima.

Općina Žepče posjeduje bazu podataka mikro preduzeća zajedno sa njihovom djelatnošću i već sada može kreirati rang – listu  preduzeća koja zbog Odluke nadležnog štaba nisu mogla obavljati svoje poslovne djelatnosti i već sada može krenuti sa pružanjem pomoći ugroženim preduzećima.

Planirani Budžet Općine Žepče za 2020. godinu je preko 9 miliona KM i sasvim je jasno da izvršenje neće biti u planiranom obimu, zato je neophodno odmah krenuti sa mjerama racionalizacije i smanjenja nepotrebnih troškova kako bi domaćinskim odnosom zadržali likvidnost Budžeta, poslovanje i kako bismo u Budžetu Općine Žepče našli prostora za pomoć mikro preduzećima, radnicima koji ostaju bez posla i socijalnim kategorijama.

Ukoliko odmah ne krenemo u pravcu pomenutog, bojim se da najugroženija mikro preduzeća i njihovi vlasnici čekajući na pomoć viših nivoa vlasti neće uspjeti sačuvati svoja radna mjesta, a što će sasvim sigurno biti i odgovornost Općine Žepče.

Vremena za čekanje nemamo, rang lista i spisak najugroženijih preduzeća postoji i zato je neophodno da odmah uz pomenute mjere krenemo sa intervencijom iz Budžeta Općine Žepče.

Predsjednik OO SDP BiH Žepče Elvis Botić