U povodu obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara

Afirmisati ulogu i značaj medicinskih sestara i tehničara

U povodu obilježavanja12.maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara Forum žena OO SDP BiH Ilidža smatra da je predstojeća reforma zdravstvenog sistema Federaciji BiH, prilika da se reafirmiše uloga, važnost i zalaganje profesionalno obrazovanih medicinskih sestara i tehničara koju su imali u toku proteklog rata i njihov položaj u društvu unaprijedi, kako bi očuvao ogromni kadrovski potencijal.

Istim povodom, delegacija Foruma žena OO SDP BiH Ilidža, je danas položila cvijeće na spomenik Galešić Jagode u znak zahvalnosti za požrtvovanje u pokušaju spašavanja života prvih ranjenika iz Sokolović Kolonije i Hrasnice, 15.maja 1992.godine.

Kritičnog dana je medicinska sestra Galešić Jagoda, bez ikakvog predomišljanja, kolima hitne pomoći, hrabro krenula u pratnji ranjenika do Vojne ili Koševske bolnice, ali je na barikadi srpskih teritorijalaca, na ulazu u prema Velikoj aleji, vozilo zaustavljeno, a Jagoda izvučena iz vozila i odvedena u nepoznato.

Forum žena OO SDP BiH Ilidža smatra je naša sugrađanka Jagoda Gališić, svojim odnosom prema profesiji medicinske sestre pokazala da je istinski sljedbenik Florence Nightingale, engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu i primjer ženske hrabrobrosti i pošrtvovanja u odbrambenom ratu 1992-1995.godine.

Ovo je prilika da se reafirmiše uloga, važnost i zalaganje profesionalno obrazovanih medicinskih sestara i tehničara koju su imali u toku proteklog rata, i koja se mora očuvati u modernom reformisanim zdravstvenim sustvenom sistemu Federacije BiH, smatra Forum žena OO SDP BiH Ilidža.