U povodu obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara

Afirmisati ulogu i značaj medicinskih sestara i tehničara

U povodu obilježavanja12.maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara Forum žena OO SDP BiH Ilidža smatra da je predstojeća reforma zdravstvenog sistema Federaciji BiH, prilika da se reafirmiše uloga, važnost i zalaganje profesionalno obrazovanih medicinskih sestara i tehničara koju su imali u toku proteklog rata i njihov položaj u društvu unaprijedi, kako bi očuvao ogromni kadrovski potencijal.

Istim povodom, delegacija Foruma žena OO SDP BiH Ilidža, je danas položila cvijeće na spomenik Galešić Jagode u znak zahvalnosti za požrtvovanje u pokušaju spašavanja života prvih ranjenika iz Sokolović Kolonije i Hrasnice, 15.maja 1992.godine.

Kritičnog dana je medicinska sestra Galešić Jagoda, bez ikakvog predomišljanja, kolima hitne pomoći, hrabro krenula u pratnji ranjenika do Vojne ili Koševske bolnice, ali je na barikadi srpskih teritorijalaca, na ulazu u prema Velikoj aleji, vozilo zaustavljeno, a Jagoda izvučena iz vozila i odvedena u nepoznato.

Forum žena OO SDP BiH Ilidža smatra je naša sugrađanka Jagoda Gališić, svojim odnosom prema profesiji medicinske sestre pokazala da je istinski sljedbenik Florence Nightingale, engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu i primjer ženske hrabrobrosti i pošrtvovanja u odbrambenom ratu 1992-1995.godine.

Ovo je prilika da se reafirmiše uloga, važnost i zalaganje profesionalno obrazovanih medicinskih sestara i tehničara koju su imali u toku proteklog rata, i koja se mora očuvati u modernom reformisanim zdravstvenim sustvenom sistemu Federacije BiH, smatra Forum žena OO SDP BiH Ilidža.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu