Afera „Zgrada“ još jedan dokaz zašto Novalić i SDA opstruiraju uspostavu federalnog USKOK-a

Nakon skandala u kojem je uhvaćen SDA-ov premijer FBiH Fadil Novalić, jasno je da on i njegove kolege posljednje dane svog mandata troše na realizaciju raznoraznih dogovora kojim se nastoje obogatiti na račun naroda i države.

Sramno je da premijer za skandal u kojem su ga uhvatili mediji, proziva i optužuje opoziciju. Novalić i SDA imaju problem sa zakonom i moralom i nikakvo prebacivanje odgovornosti to ne može umanjiti.

Sasvim bi bilo logično da nadležni pravosudni organi, a naročito tužilaštva odmah poduzmu po službenoj dužnosti potrebne aktivnosti da se ova pljačka zaustavi.

Dosadašnja iskustva na sličnim primjerima gdje se SDA -ovi najviši dužnosnici sasvim otvoreno upuštaju u različite vrste koruptivnih radnji, prodaje radnih mjesta, prevara u postupcima javnih nabavki i sličnih sumnjivih radnji, pokazala su da tužilaštva i sudovi nemaju volje, snage i kapaciteta da se suprotstave ovim pojavama.

Ovakvo ponašanje Novalića, samo je jedna u nizu potvrda zašto ova vlast pune četiri godine ne želi provesti Zakon u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je Parlament FBiH usvojio 2014 godine.

Vlast predvođena SDA nije htjela provesti zakon kojim bi se uspostavili Posebni odjeli Federalnog Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koji bi se isključivo bavili procesuiranjem teških oblika korupcije i organiziranog kriminala, po uzoru na hrvatski USKOK.

Uzme li se u obzir to da je ovim zakonom jasno propisano da se Posebni odjeli trebaju baviti krivičnim gonjenjem najviših federalnih dužnosnika umiješanih u korupciju, sasvim je jasno zašto Novalić kao premijer nije uradio ništa da ovaj zakon zaživi.

Mi iz SDP-a poručujemo građanima da ćemo odmah po uspostavljanju nove vlasti, u kojoj će SDP BiH predvoditi borbu protiv korupcije, biti proveden navedeni zakon koji smo pripremili, predložili i usvojili u prethodnom mandatu. Za početak rada ovih odjela bio je osiguran novac u budžetu FBiH za 2015. godinu koji je Novalićeva Vlada naslijedila, ali ga je odbila utrošiti za predviđene namjene.

Unatoč svim opstrukcijama, mi iz SDP-a ćemo uspostaviti Posebne odjele i pružiti pravosudnim organima svu moguću podršku kako bi se u skladu sa zakonom, procesuirali ovakvi i svi drugi slučajevi korupcije, bez obzira ko u njih bude ili je bio uključen.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.