Adnan Šteta, Malik Garibija i Damir Filipović ministri SDP-a u Vladi Kantona Sarajevo

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo je utvrdio imena prijedloga ministara i dostavio prijedloge mandataru za sastav Vlade KS Edinu Forti.

Prijedlozi su:

MALIK GARIBIJA Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice

ADNAN ŠTETA Ministarstvo saobraćaja

DAMIR FILIPOVIĆ Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša

Biografije predloženih ministara.

Malik Garibija rođen je 1989. godine, cijeli život proveo je u Sarajevu gdje i danas živi sa suprugom. Pohađao je osnovnu školu Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak na Koševskom brdu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao u općoj gimnaziji Perzijsko-bosanski koledž s internatom. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kao redovan student završio dodiplomski i master studij. Magistarski rad na temu „Perspektive i predispozicije lobiranja organizacija bosanskohercegovačke dijaspore“ odbranio je 2014. godine i stekao zvanje magistra komunikologije. Ima bogatu i raznovrsnu neformalnu edukaciju i konstantno radi na sticanju novih znanja i vještina. Tečno govori engleski jezik i poznaje osnove perzijskog jezika.

Tokom školovanja i studija aktivno je djelovao u nevladinom sektoru kao predsjednik Vijeća mladih NVO Djeca Sarajeva, suosnivač Studentske mreže „Selekt“, član Općinskog odbora UABNOR Stari Grad, predsjednik Skupštine Vijeća mladih Stari Grad, predsjednik i suosnivač Grupe za razvoj društvenog poduzetništva, član Skupštine Foruma lijeve inicijative. Smatra se aktivistom za socijalnu pravdu i u skladu s tim sarađuje sa brojnim drugim organizacijama i učestvuje u mnogim društveno korisnim aktivnostima.

Volontersko i radno iskustvo stiče od ranih studentskih dana, pored brojnih sitnijih studentskih poslova bio je suosnivač, a kasnije i urednik portala Studentskioglasi.ba. U Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu angažovan je na međunarodnom projektu BECAN – Balkanska epidemiološka studija o zlostavljanju i zanemarivanju djece. Nakon toga na matičnom fakultetu počinje raditi kao istraživač u Centru za studije o izbjeglim i raseljenim osobama. Ima iskustvo u oblasti PR-a, marketinga i menadžmenta kroz niz povremenih angažmana na različitim projektima za domaće firme i nevladine organizacije. Također, u svojstvu predavača na brojnim seminarima, treninzima i konferencijama ostvaruje saradnju sa organizacijama poput Vijeća mladih Stari Grad, Olof Palme centra, Friedrih Ebert Stiftunga, Humanity in Action, Foruma lijeve inicijative, itd. Nakon završenog studija biva kratko angažovan u timu za organizaciju Sarajevo Business Foruma, odakle profesionalni radni angažman nastavlja u Socijaldemokratskoj partiji BiH, prvo na organizacijskim i PR poslovima, zatim kao Koordinator službe za odnose s javnošću i marketing, a od 2017. godine kao Sekretar za javne politike i političke inicijative SDP BiH. Tokom angažmana u SDP BiH je kao autor i urednik priredio i učestvovao u realizaciji i pokretao desetine javnih politika, političkih inicijativa, zakona i zakonskih izmjena, te brojnih sličnih aktivnosti na različitim nivoima vlasti.

Član je i aktivista ove partije je od početka 2009. godine, a do danas je obnašao dužnosti potpredsjednika Foruma mladih SDP Stari Grad, člana Općinskog odbora i Predsjedništva SDP Stari Grad, člana Kantonalnog predsjedništva i Kantonalnog odbora SDP Sarajevo, te šefa izbornog štaba SDP Stari Grad u protekla tri izborna ciklusa. Na prvim unutarstranačkim izborima 2015. godine izabran je za predsjednika SDP Stari Grad kao najmlađi predsjednik jedne općinske organizacije i jedan od najmlađih partijskih rukovodilaca. Na posljednjim izborima bio je i član Glavnog izbornog štaba SDP BiH, jedan od koordinatora u izradi „Plana 10“, te urednik izbornog programa kantonalnog odbora „Plan za Sarajevo – Grad za sve nas“. Trenutno obnaša i dužnost vijećnika u Vijeću Općine Stari Grad Sarajevo.

Za sebe kaže da se u vidi kao borca za društvenu pravdu i socioekonomski razvoj, stečena znanja i iskustva, sve što radi i čime se bavi nastoji usmjeriti ka kreiranju bolje, pravednije i razvijenije Bosne i Hercegovine. Bez obzira bilo to na socijalnom, ekonomskom, političkom, naučnom, edukativnom ili bilo kom drugom osnovu, kaže da je spreman boriti se za male i velike korake koji će nas odvesti do boljeg sutra. Životni moto kojim se vodi je Nula dies sine linea (Niti jedan dan bez poteza).
Tvrdi da će nastojati da energijom, inovativnošću i proaktivnim pristupom nadoknadi ono što mu nedostaje u godinama i iskustvu. Ističe da nikada ništa nije uradio sam, da je iza svakog projekta na kom je učestvovao uvijek stajao timski rad, da je toga svjestan i da ne planira prekinuti tu praksu. Namjerava se okružiti širokim spektrom onih koji žele da rade i znaju da rade, ekspertima i aktivistima iz SDP-a ali i otvoriti vrata svim zainteresovanim iz drugih stranaka, kao i nezavisnim stručnjacima voljnim da podijele svoje znanje i daju doprinos, a sve s ciljem da zacrtane projekte, unaprjeđenja i reforme provedu na najefikasniji, najbrži i najkorisniji način za građane.

Adnan Šteta rođen je 1980.godine je ekspert iz oblasti ekonomije sa velikim iskustvom u segmentu kriznog menadžmenta i prodaje. Kao konsultant je radio sa velikim svjetskim konsultantskim kućama kao što su McKinsey & Company i Horn & Company, gdje je radio na projektu spajanja Konzuma i Mercatora, nakon što je Agrokor preuzeo Mercator i implementaciji category menagment procesa u Bosni i Hercegovini.

Šteta je proveo jedanaest godina kao uposlenik Agrokorovog koncerna gdje je obavljao poslove direktora društva Velpro d.o.o. Sarajevo kao i izvršni direktor i član uprave Konzum d.o.o. Sarajevo BiH. Pored ovih pozicija obavljao je i poslove direktora trading i category manegmenta kao i maloprodaje i marketinga u Konzumu.

Prije prelaska u Agrokorov koncern obavljao je poslove voditelja maloprodaje za bosanskohercegovačku kompaniju Drvopromet Sarajevo, kao i za talijanski brend Pitarello.
Svoju radnu karijeru je započeo 1999. godine u italijanskoj Humanitarnoj organizaciji Luciano Lamma gdje je bio voditelj programa i projekata te organizacije kao što je održavanje kontakata sa svim domovima za nezbirnutu djecu u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme obavljanja ovih pozicija u realnom sektoru i humanitarnom radu Adnan Šteta je dobio nekoliko prestižnih nagrada kao što su Najmenadžer jugoistočne Evrope i najmenadžer decenije u Bosni i Hercegovini, kao i priznanja za razvoj trgovine u Bosni i Hercegovini i priznanja za razvoj sporta, gdje je važno naglasiti da je svojevremeno bio član upravnog odbora Fudbalskog kluba Velež.
Veliko iskustvo iz oblasti ekonomije je prepoznato i od strane mnogih organizacija te je često bio predavač na teme kriznog menadžmenta, političke ekonomije, razvoja maloprodajnog tržišta u Bosni i Hercegovini i regiji, razvoja proizvodnje zdrave hrane u Bosni i Hercegovini, kao i o stanju marketinga u Bosni i Hercegovini. Političku karijeru je započeo 2017.godine godine i na proteklim izborima je bio kandidat Socijaldemokratske partijje BiH za predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Aktivno je učetsvovao u izradi SDP-ovoh izbornog programa u javnoj politici „Plan za ekonomiju i zapošljavanje“ .

Damir Filipović rođen je 1986. godine i aktuelni je predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kao i član Predsjedništva i Glavnog odbora najviših organa SDP BiH. Također je i potpredsjednik KO SDP Sarajevo.

Na proteklim izborima je bio kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, a obavljao je poziciju vijećnika od 2016. godine u Općinskom vijeću Ilijaš. U mandatu od 2012. do 2016. godine obavljao je poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Ilijašu.

Filipović je trenutno uposlenik BH pošta, Odjeljenja za pravne, kadrovske i opće poslove. Obavlja poslove zastupanja imovinsko pravnih odnosa, prati propise, sačinjava odluke, rješenja i naredbe. Obavlja poslove pripreme i provođenja kadrovske politike i vođenja kadrovske politike. Obavlja poslove iz oblasti obrazovanja i stipendiranja i organizuje stručne kurseve i seminare. Obavlja poslove općeg karaktera iz oblasti sambene politike, te vodi evidenciju o zakupu poslovnih prostora. Obavlja poslove pripreme tenderske dokumentacije, te na najsloženim poslovima rješavanja imovinskih odnosa nastalih podjelom PTT-a.

Prije političke karijere bio je aktivan u nevladinim i humanitarnim organizacijama, a osnivač je jedinstvene organizacije mladih VETO u Ilijašu. Također je edukator i predavač iz oblasti politike i mladih za razne organizacije civilnog društva.

Damir Filipović je bio uspješan sportista i reprezentativac Bosne i Hercegovine u karateu, gdje je osvojio brojna priznanja na međunarodnim takmičenjima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu