Aćimović: Dolazak delegacija Južne Osetije i Abhazije u RS izazvao uzbunu u Briselu

Draško Aćimović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, kaže da su nagađanja oko postavljanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na crnu listu Evropske unije već duže vremena aktuelna.

„Stavljanje Dodika na crnu listu Evrospke unije zbog sankcija, koje su uvele Sjedinjene Američke Države, vrlo je moguće, pogotovo jer sada zemlje članice EU o sankcijama ne moraju odlučivati koncenzusom, nego prostom većinom članica.

Veliko nezadovoljstvo u Briselu je izazvalo raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj. Sadašnje aktiviranje priče o uvođenju sankcija Dodiku je izazvano dolaskom delegacija Južne Osetije i Abhazije u oficijelnu posjetu RS, a posebno davanje na značaju tokom 9. januara njihovim predstavnicima, koje EU smatra nelegalnim i nepriznatim, zbog opštepoznatih razloga.

Za EU to je znak da je predsjednik RS Milorad Dodik izabrao put kojim su išli i njegovi gosti iz Osetije i Abhazije, a koji predstavlja veliku prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine, samim tim i Evrope.

U Evropskoj uniji je zbog toga velika zabrinutost i pojačali su se zahtjevi pojedinih članica EU da se određeni politički predstavnici iz RS nađu pod sankcijama“, navodi Aćimović, koji misli da bi eventualne sankcije prema Dodiku mogle poremetiti i planove za njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

„BiH nije imala takav slučaj u praksi do sada, međutim, analizirajući neke poruke od strane međunarodne zajednice, možemo reći da je tim sankcijama otvorena mogućnost određenog pritiska na Dodika da izabere put kojim ce ići.

Ako želi da RS, unutar BiH, ide putem evropskih integracija, potpunim smirivanjem tenzija, poštovanjem BiH kao države, kao i svim drugim stvarima koje mogu dovesti zemlju na put kojim idu Srbija, Crna Gora i Makedonija, onda bi mu i moguće sankcije bile vrlo brzo ukinute.

Ako odluči nastaviti putem kojim sada ide, sankcije bi mogle biti iskorištene za pritisak da se ne kandiduje za Predsjedništvo BiH, kao i da se još više pojača ekonomska blokada, što bi za građane RS bilo pogubno“, zaključio je Aćimović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu