Miro Lazović

Miro Lazović rođen je u Ljubuškom 1954. godine. Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Po zanimanju je  diplomirani sociolog. Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine izabran je u Skupštinu R BiH i bio je šef poslaničkog kluba SDP BiH. Od decembra 1992. godine nalazio se na funkciji predsjednika Skupštine R BiH do oktobra 1996. godine. Kao predsjednik Skupštine R BiH, bio je učesnik mirovnih pregovora u Washingtonu 1994. godine i Dejtonu 1995. godine. Nakon rata bio je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat Doma naroda Parlamenta F BiH. Vijećnik je u Općinskom vijeću Centar, te zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Potpredsjednik je  SDP BiH. Njegovo političko i ideološko opredjeljenje uvijek je bilo na ideji očuvanja i izgradnje građanske Bosne i Hercegovine, kao demokratske i stabilne države, ravnopravnih naroda i građana. Proglašen je „Počasnim građaninom“ grada Bihaća i Općine Živinice.