GO SDP Zenica

Vijećnici SDP-a u Zenici protiv otimanja parkinga građanima

Ovih dana mještani Radakova, Crkvica, Babine rijeke, Blatuše ali i drugih MZ koje gravitiraju na “užoj” periferiji su svjedoci radova koje izvodi JP Parking. Prema nepotvrđenim informacijama radi se o planu po kojem bi svi građani koji žive u ovim dijelovima grada u budućnosti plaćali “vinjetu” pomenutom preduzeću.

Usvajanjem Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima u gradu Zenici (30.05.2018. god.), protiv koje su jedino bili vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Zenica, data je mogućnost da se JP Parking dodijele površine koje su građani do sada bez naknade koristili kao parking.

Odluka predviđa i uvođenje vinjeta koje bi za mještane tih područja uz plaćanje omogućilo parkiranje ispred zgrade ali ne i garanciju da će imati uvijek parking mjesto.
Zbog svega ovoga uputili smo dopis i direktoru JP Parking Zenica da nam podgovori na slijedeća pitanja:

1. Koji je cilj uvođenja vinjeta?
2. Koliki će to biti dodatni namet za građane?
3. Da li je struka bila uključena u izradu Elaborata i tehničke dokumentacije?

Ovih dana smo potpuno osnovano dobili pritužbe mještana Radakova, Babine rijeke ali i još nekih dijelova grada na ovaj potez preduzeća jer oni zbog planske gradnje u tim naseljima do sada nisu imali problema sa parkiranjem automobila.

U isječku sa pomenute sjednice, u izlaganju direktora JP Parking Zenica se vidi da plaćanje vinjete neće značiti da ćete imati sigurno parking mjesto.