Potpomognuta oplodnja: Više od 50.000 ljudi ne mogu dobiti djecu

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH “Pitanje biomedicinskih potpomognute oplodnje za nadležne u FBiH”, uručila je danas zastupnicima u Parlamentu FBiH analizu kojom su upozorili na manjkavosti prijedloga zakona u ovom području.

Inela Hadžimešić iz Sarajevskog otvorenog centra kazal je da su izradili uporednu analizu oba prijedloga zakona, i Vladinog i SDP-ovog.

Dodaje da je Vladin zakon bolji po pitanju dugoročnog očuvanja embrija i institucija koje bi se bavila ovim slučajevima, dok se SDP fokusirao na javni sektor. Tako bi, navodi, svaki kanton morao omogućiti pomoć pri pet pokušaja vantjelesne oplodnje. SDP-ov je, kaže, zakon bio bolji jer je regulirao pitanje očinstva čiji otac je preminuo tokom ili prije postupka.

Na ovoj konferenciji za medije obratio se i Elvir Karajbić, federalni zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP), koja je također uputila u parlamentarnu proceduru jedan od prijedloga zakona iz ovog polja.

“S obzirom da je klub SDP-a uputio u parlamentarnu proceduru ovaj zakon, a i ja sam sam na taj način dobio djecu, mi već pet godina vodimo borbu da taj zakon dobije podršku. Najveći problem je što tu imamo politikanstvo, a pritom se ne vodi računa o ljudima koji se bore za život, odnosno koji žele postati roditelji”, ističe Karajbić.

On je dodao kako je bitno donijeti ovaj zakon koji, u teškoj ekonomskoj situaciji u BiH, rješava finansiranje određenih procesa koji su inače skupi. Dodao je i to kako je prijedlog SDP-a mnogo bliži pacijentima dok je, prema njegovom mišljenju, prijedlog Vlade FBiH najrigorozniji u regiji. Također, odgovorio je i na pitanja kako postoje određene indicije da se usvajanje ovog zakona odugovlači zbog utjecaja vjerskih zajednica u BiH.

“Mi moramo znati da smo sekularna država i oni kojima se ovaj zakon kosi sa bilo kojim ubjeđenjima ne treba da ga primjenjuju, ali isto tako ne trebaju nikom sprečavati pravo da postane roditelj. Mi smo spremni da jos liberalnije napravimo ovaj zakon, ali ocito nema podrske u Parlamentu”, zaključuje Karajbić.

Izvor: Radiosarajevo


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu